Tarkkailuluokka | Puoli yhdeksän uutiset: Punaviiniä, hernemaissipaprikaa ja Fröbelin Palikoita

Fanny Carolina

Perusasioiden äärelle eli "rokkii on kiva tehä ja dokaaminen ilman bändii on mälsää."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Rockin historia tuntee monia arkisuudessaan yllättäviä bändin nimiä, mutta helsinkiläisen Puoli yhdeksän uutisten kohdalla huomaa silti höristävänsä korviaan. Kolmen kitaran voimalla punkin ja garagen välimaastossa pörräävä kvintetti kertookin napanneensa nimensä lähipubissa iltapäivälehden TV-sivuilta, koska kahden viikon etsinnän jälkeen mitään ei ollut löytynyt.

Mutta miten omien sanojensa mukaan ”TV:stä tuttu” akuutti rockbändi sai oikein alkunsa?

– Mentiin meille mun lapsuuden kotiin viime talvena viikonlopuks Aben (Albert, kitaristi) kaa juomaa punkkuu ja tekee biisei. Sit siit synty kaks biisii ja etittiin ympärille kaverit joiden kaa alkaa soittaa. Ei täs taustal oo sen seksikkäämpää juttuu, laulusolisti Kalle Keinonen kertoo.

Noin 66,6 prosenttia kitaristiosastosta muodostavat Albert Ihanus ja Jaakko Klemettilä (alun perin rumpaliksi bändiin pyydetty) tunsivat lukiosta, kolmas kuusikielisen kurittaja Vesa Korhonen laulaja Keinosen kautta Lappeenrannasta ja basisti Aapeli Salminen lähti mukaan, vaikka aluksi ei tiennyt kuka Kalle häntä pyysi mukaan bändiinsä. Rumpali Sakari Christensen tuli mukaan paikkaamaan alkuperäisrumpali Klemettilää tämän rikottuaan jalkansa.

– Rokkii on kiva tehä ja dokaaminen ilman bändii on mälsää, Aapeli Salminen toteaa ja tulee samalla vastanneeksi yhteen musiikkiharrastuksen kiehtovuutta pohtineiden ikuisuuskysymyksistä.

Videotallenteet Puoli Yhdeksän Uutisten hetkisestä lavapresenssistä kertovat omaa tarinaansa yhtyeen keikoista. Kuutta henkeä on vaikea pidätellä koko ajan lavakarsinassa ja kuten sanonta kuuluu: nuorelle tekevälle sattuu.

– Oltiin ekal keikalla. Keikan piti alkaa rähinällä eli kaikki hakkaa soittimia, joka oli merkki yleisölle. Rumpalina näytin merkin ja sit alkoi mäyhäys ja sen aikana Kalle kaatui ja veti polven sijoiltaan ennen ku oli päästäny pihaustakaan. Aluksi luulin, että tämä oli tarkotuksellinen kaatuminen, mutta kun Kalle heilutti kättä, niin se ilmaisi selvästi että keikka poikki. Sit heitettiin hernemaissipaprikat polveen ja keikka vedettiin kunnialla loppuun, Sakari Christensen kuvailee bändin ensimmäisen show’n sattumuksia.

– Itse en muista juuri mitään keikoista. Vedetään täysii ja katotaan mihin se riittää, Jaakko Klemettilä paljastaa.

– Yks tyttö katto miuta kerran sillai, Vesa Korhonen muistelee haikeasti.

Lista Puoli yhdeksän uutisten soundiin vaikuttaneista artisteista on vähintäänkin kirjava. Mainituiksi tulevat niin Beatlesin ja The Mothers of Inventionin kaltaiset klassikot, Fröbelin Palikat, kuin myös nuoremman polven kotimaiset artistit, kuten Sorsajengi (tässä asiaa kyseisestä yhtyeestä Tarkkailuluokalla) ja Versace Henrik (”Soittele mulle, oot kuumis”, Aapeli lähettää terveisinä).

Mutta miten voi punkrock armon vuonna 2019? Millaisessa tilassa skene on?

– Kysykää Kultabassokerhon jätkiltä, niillä on vuosien kokemus skenen tilasta, Jaakko Klemettilä veistelee.

– Joo turha meilt on kysellä, kyl ne skenejeesukset paremmi tietää, Vesa Korhonen tuumailee.

Puoli Yhdeksän Uutiset:
Sakari Christensen – rummut
Albert Ihanus – kitara
Kalle Keinonen – laulu
Jaakko Klemettilä – kitara
Vesa Korhonen – kitara
Juuso-Aapeli Salminen – basso

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa: