Tarkkailuluokka | The Botherers + The God Botherers: Vaivausta kahden bändin voimin

The Botherers surfaa krautalangan aalloilla.
Sussu Ketola

Oulusta kotoisin oleva The Botherers surffaa "krautalangaksi" kuvailemallaan musiikilla kartoittamattomilla vesillä. Ja kun yksi vaivaava yhtye ei ollut tarpeeksi, perusti kaksi kolmasosaa bändistä sisaryhtye The God Botherersin.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

The Botherersin taustalta löytyy aiemmin muun muassa Moses Hazy -kuvioissa keitetty Riku Rousu. Ennen nykyistä nimeään The Botherers tunnettiin Sweat Shop Boysina, jota edelsivät Rousun aiemmat (nimiensä puolesta hien yhdistämät) sooloprojektit.

– Ekan keikan julisteessa taisi olla meän kohdalla kolme eri nimeä kauttaviivoilla erotettuna, kun ei osattu päättää. Kaupallisesti orientoituneina totesimme, että 3 tuntematonta bändiä vetää enemmän kuin yksi, joten laitettiin kaikki silloiset nimiehdokkaat siihen, Rousu tarinoi.

Toisen keikan kohdalla järjestäjä vaati Sweat Shop Boys -nimen käyttämistä. Pilkka osui omaan nilkkaan, tuumaa Rousu. Ainoaksi jääneen Swetari-ep:n päädyttyä Spotifyhin toisen samannimisen artistin profiiliin oli aika pistää hikipaja nurin. Syntyi The Botherers, vaivautujat.

”Kaupallisesti orientoituneina totesimme, että 3 tuntematonta bändiä vetää enemmän kuin yksi.” -Riku Rousu

The Botherersin tuorein ep Krautalanka tiivistää otsikossaan yhtyeen eetoksen. Onko kyse siis rautalangan ja krautrockin kohtaamisesta vai mikä on homman nimi?

– Se oli lähtökohta, sukellus on tosin vielä kesken ja syvemmälle ollaan menossa. Alkuperäinen ajatus oli tehdä jumittavampi surf-levy, mutta löydettyämme pätkiä The Spermers-yhtyeen materiaalista, jotka istahtivat omiin kehitteillä oleviin kappaleisiimme pelottavan hyvin, seurasimme intuitiota ja teimme mitä parhaaksi näimme, Rousu kuvailee ep:n visiota.

Ajatus sisaryhtye The God Botherersiin syntyi Rousun ja Lasse Junnilan baarikeskustelun asteella suunnittelemista duo-keikoista, joilla ”synat sykkisivät ja tähtipöly leijuisi”. Suunnitelman toteutus vaati kuitenkin sattuman astumisen mukaan.

– Kun rumpalimme Masa sitte ilmotti, ettei pääse yhdelle suunnitellulle keikalle, päätettiin ideaa lähtä työstään kahden parhaan tukipilarin avulla: äkänen deadline ja lempeä luottomies Joona (Hiltunen), joka oli siis tähän mennessä toiminut vakioäänimiehenämme ja hitsautunut osaksi bändiä, laulaja-kitaristi Rousu paljastaa ja jatkaa:

– Mentiin sitten pariksi kolmeksi päivää mökille, leviteltiin synat ympäriinsä ja alettiin rakentelemaan. Kotiin lähtiessä oli helppo todeta, että hyvä tuli!

Mutta mistä The Botherers loppuu ja The God Botherers alkaa? Kuinka erotatte kaksi projektia toisistaan?

– Yritetään vetää tiukempaa rajaa bändien välille, mutta kyllähän nämä limittäin menee väkisinkin. The God Botherersin perusta on rakennettu Botherersin biisien varaan, mutta samalla se on ujuttanut synalonkeronsa Botherersin muusaan niin syvälle, että seuraavilla kahdella julkaisulla tullaan kuulemaan enemmän tai vähemmän tanakkaa kellontarkkuutta, Riku Rousu valottaa.

”Tekijöille annettiin vain raitoja, vailla selitystä millainen varsinaisesta biisistä on tulossa.” -Riku Rousu

Toukokuussa päivänvalon näkee sisarbändien yhteisprojektina syntynyt The Botherersin [P]remix-ep. Ideana oli tehdä ennenaikaisia remixejä ”vaivautujien” tulevan levyn Liquid Light -kappaleesta. Syksyllä luvassa on The Botherersin kokopitkä sekä sinkkujulkaisuja The God Botherersin suunnalta.

– Tekijöille annettiin vain raitoja, vailla selitystä millainen varsinaisesta biisistä on tulossa ja saimme aivan riemastuttavan läjän mitä omaperäisimpiä toteutuksia vastapallona! Rousu hehkuttaa.

– Kesällä luvassa on Uleåborg Festival of Psychedelia, jossa vedetään kiihkeä krautalankaan kiedottu Surf <3 Burlesque-show sekä Club Y Bother-kesäklubi Oulun 45:ssa, jota isännöimme, Lasse Junnila vinkkaa.

The Botherers:
Masa Yardse – rummut
Lasse Junnila – farfisa-urku, synabasso
Roku Rousu – laulu, kitara
Joona Hiltunen – liveääni, synat

The God Botherers:
Lasse Junnila – rumpukoneet, synat
Joona Hiltunen – rumpukoneet, synat
Roku Rousu – laulu, kitara

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: