Alexi Laiho, Marko Annala, Herra Ylppö ja 12 muuta tarinaa mielenterveysongelmista – arviossa Error: Mielen häiriöitä -kirja

17.2.2016 11:12

Tänään julkaistaan mielenkiintoinen kirja. Error: Mielen häiriöitä päästää ääneen 15 rohkeaa ihmistä, jotka kertovat lukijalle mielenterveysongelmistaan ja keinoistaan selviytyä niistä. Joukkoon on valikoitunut monta muusikkoa, kun ääneen päästetään niin Alexi Laiho, Marko Annala, Herra Ylppö kuin Milana Misic.

Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen luki teoksen ja kirjoitti siitä pienen arvion. Lue teksti alta. Lisätietoa kirjasta löydät esimerkiksi Facebookista. Arvostusta kirjaa varten haastatelluille! Ei liene helppoa näistä asioista puhuminen.

Error: Mielen häiriöitä
Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius
Like
248 s.

Alkoholismin lisäksi rockin historiassa törmää aivan liian usein mielenterveysongelmien glorifiointiin. Onneksi Error ei glorifioi, päinvastoin. Se antaa kaunistelemattoman ja äärimmäisen avoimen puheenvuoron erilaisten mielenterveysongelmien kanssa kamppailleille.

Kirjaan on valikoitunut hyvin kirjava joukko ihmisiä, osa tunnettuja mutta suurin osa tuntemattomia. Julkisuuden henkilöistä mukaan ovat uskaltautuneet muun muassa Alexi Laiho (ahdistuneisuushäiriö), Herra Ylppö (tarkkaavaisuushäiriö) ja Marko Annala (keskivaikea masennus).

Kukin kirjan 15 haastateltavasta jää todella vahvasti lukijan mieleen. Tarinat ovat paikoin erittäin traagisia, mutta kunnioitettavan sitkeää optimismiakin kovia kokeneet jaksavat pitää yllä.

Yksilökokemusten kautta Error tuo mielenterveysongelmat konkreettisiksi ja paremmin ymmärrettäviksi. Sen tärkeä viesti on, että ihmismieli on herkkä ja järkkyy helposti, eikä kukaan ole ongelmineen yksin – ja juuri siksi näiden rohkeiden ihmisten tarinoiden julkaiseminen on niin tärkeää.

Mikko Meriläinen

Lisää luettavaa