Amorphisin Tomi Koivusaari kommentoi basistin eroa: ”Näkemyksemme mukaan kyse on ennemmin henkilökemioista”

Koivusaari kuvassa kolmas oikealta. Kuva: Ville Juurikkala

Eilen uutisoimme yllättävästä käänteestä Amorphisin uralla: yhtyeen pitkäaikainen basisti Niclas Etelävuori ilmoitti jättävänsä bändin. Syyksi eroonsa Etelävuori kertoi erimielisyydet hänen ja yhtyeen managerin Jouni Markkasen välillä – eikä muusikko säästellyt sanoissaan.

”Sain tarpeekseni valheista enkä näe muuta vaihtoehtoa kuin lähteä itse, sillä muu bändi haluaa – kumma kyllä – edelleen jatkaa tällä tiellä. Minä en kuitenkaan enää luota manageriimme, joten en voi jatkaa”, Etelävuori kirjoitti.

Pyysimme Markkaselta kommenttia Etelävuoren kirjoituksesta, ja manageri lupasikin vastata vielä tämän päivän aikana EDIT: Jouni Markkanen otti yhteyttä Soundin toimitukseen ja kertoi alla olevan Tomi Koivusaaren vastauksen olevan tyhjentävä. Hän palaa mahdollisesti aiheeseen julkisesti vielä myöhemmin.

Kysyimme myös muun bändin mielipidettä tilanteesta. Kitaristi Tomi Koivusaari vastasi huutoon ja avasi hieman, miltä tilanne näyttää muiden Amorphisin jäsenten silmin.

Koivusaari ei yhdy Etelävuoren näkemyksiin manageriepäselvyyksistä, vaan hänen mukaansa bändin asiat ovat paremmin kuin koskaan.

”Muu yhtye ei koe vastaavanlaista epäluottamusta yhtyeen ja managementin välillä. Näkemyksemme mukaan kyse on ennemmin henkilökemioista kysymyksessä olevien ihmisten välillä”, Koivusaari kommentoi.

”Mitään epäilystä tai näyttöä valehtelusta tai muusta kusetuksesta ei muun bändin mielestä ole. Amorphis on tällä hetkellä uransa parhaimmassa tilanteessa asioiden hallinnan suhteen, emmekä koe managementin osalta tarvetta muutokseen.”

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, miksi Amorphis valitsi tilanteessa ennemmin managerinsa kuin pitkään mukana olleen basistinsa. Useissa puheenvuoroissa on oletettu, että olisi ollut luontevampaa vaihtaa managementtia bändin jäsenen sijaan.

Koivusaari painottaa, että yhtyeen ja Etelävuoren välit ovat edelleen kunnossa, mutta Amorphis päättää asioistaan yhteisesti eikä yhden jäsenen uhkavaatimusten perusteella.

”Jos vaihtoehdoiksi lyödään demokraattisessa yhtyeessä joko–tai ja muu orkesteri on asioista eri mieltä, mielestäni tällaiset päätökset eivät jää bändin vastuulle. Eli valinta ei ollut meidän vaan Nikun”, Koivusaari sanoo.

”Asiat pyritään ratkaisemaan keskustelemalla ja tarvittaessa enemmistön mielipiteellä, ei my way or the highway -taktiikalla. Bändimme jäsenten lisäksi työllistämme paljon muitakin ihmisiä, ja tässä tapauksessa vaihtoehtona olisi ollut heittäytyminen tyhjän päälle ilman konkreettista syytä.”

”Koko bändi on todella pahoillaan Niclaksen päätöksestä ja toivoo hänelle kaikkea hyvää tulevaan. Minkäänlaista huonoa verta ei meidän välillämme ole”, Koivusaari päättää.