Beatles-asiantuntija löysi tallenteen, joka asettaa yhtyeen viimeiset ajat uudenlaiseen valoon

Historioitsija Mark Lewisohn on tunnettu The Beatles -asiantuntija, joka todennäköisesti tietää bändistä enemmän kuin sen muusikot itse. The Guardian -lehti on nyt julkaissut mielenkiintoisen Lewisohnin haastattelun, jossa tämä esittelee arkistojen kätköistä kaivamaansa tallennetta bändin pitämästä kokouksesta, joka historioitsijan mukaan asettaa bändin viimeiset hetket toisenlaiseen valoon kuin missä se on tähän saakka näyttäytynyt.

Yleisen tiedon mukaan bändin jäsenet olisivat olleet täysillä toistensa kurkussa vuonna 1969 ja tienneen jo tuolloin samana vuonna ilmestyneen Abbey Road -levyn jäävän yhtyeen viimeiseksi, mutta asia ei ollut ihan niin. Vain viikkoja ennen Abbey Roadin julkaisua tehdyllä äänitteellä John Lennon, Paul McCartney ja George Harrison nimittäin keskustelevat bändin tulevaisuudensuunnitelmista ja nauhalta käy ilmi, että yhtye suunnitteli jo seuraavaa levyään melko hyvässä hengessä.

”Heillä oli hyvin positiivinen mielentila. Heillä oli uskomaton kyky jättää ongelmat studion ulkopuolelle – ei täysin, mutta lähes”, Lewisohn toteaa.

Pientä kitkaa nauhalla on kuitenkin havaittavissa Lennonin ehdotettua, että seuraavalle levylle tulisi häneltä, McCartneylta ja Harrisonilta kultakin neljä biisiä ja Ringo Starrilta kaksi. McCartney ei kuitenkaan tunnu pitävän Harrisonin vahvistuneesta asemasta biisintekijänä ja toteaa, ettei ole pitänyt Harrisonin biisejä kovinkaan hyvinä ”ennen tätä levyä”. Lennon reagoi McCartneyn kuittaukseen toteamalla, ettei kukaan muu bändistä puolestaan pitänyt basistin Maxwell’s Silver Hammer -kappaleesta, ja sellaiset tekeleet voisi hyvin tarjota muille artisteille.

”Tämä on melkoinen paljastus. Kaikissa kirjoissa aina todetaan, että he tiesivät Abbey Roadin olevan viimeinen albumi ja että he halusivat lopettaa artistiutensa huipulla. Mutta ei – he keskustelivat seuraavasta levystä. Ja jos luulit, että John oli se, joka halusi bändin hajoavan – kun kuulet tämän, asia ei olekaan niin. Eikös tämä hyvin pitkälti kirjoita uudelleen kaiken, mitä luulimme tietävämme?” Lewisohn hämmästelee.

Lewisohnin The Guardianille soittama äänite on osa miehen Hornsey Road -esitystä, jossa tämä kertoo levyn syntyvaiheista käyttäen apunaan musiikkia, ääninauhoja, filmipätkiä, valokuvia ja muita muistoesineistöä.