Billie Eilish soimaa nykypäivän artistien julkaisupolitiikkaa – ”Mitä tuhlausta”

"On todella turhauttavaa yrittää oikeasti parhaansa mukaan säästää ympäristöä ja sitten jotkut maailman isoimmat artistit tekevät 40 eri vinyylipainosta nostaakseen myyntilukuja", laulaja kritisoi.
2.4.2024 09:47

Tämän hetken kuumimpiin artisteihin lukeutuva Billie Eilish tulee perheestä, jossa ollaan aina oltu tarkkoja ekologisuuden ja kierrätyksen suhteen. Tämä on heijastunut vahvasti myös artistin uraan ja laulaja onkin vaatinut esimerkiksi levy-yhtiöltään ja oheistuotteiden tekijöiltään ympäristöystävällisyyttä ja konkreettisia tekoja kestävän kehityksen suhteen.

Tuoreessa Billboard-lehden pitkässä haastattelussa Eilish ja laulajan äiti Maggie Braid keskustelivat ympäristöasioista ja totesivat, että sillä saralla on vielä paljon töitä tehtävänä. Jyrkimmin Eilish kritisoi sitä, miten artistit ja levy-yhtiöt tänä päivänä syytävät markkinoille levyistään lukuisia erilaisia vinyylipainoksia dollarinkuvat silmissään.

”En voi edes sanoin kuvailla, miten kuormittavaa sellainen on. Sitä tehdään ihan avoimesti eikä kukaan sano mitään”, tuskailee Eilish, joka itse vaati, että tämän viimeisimmän Happier Than Ever -pitkäsoittonsa vinyylipainokset valmistettiin sataprosenttisesti kierrätysmateriaaleista.

”On todella turhauttavaa yrittää oikeasti parhaansa mukaan säästää ympäristöä ja sitten jotkut maailman isoimmat artistit tekevät 40 eri vinyylipainosta nostaakseen myyntilukuja. Mitä tuhlausta. On raivostuttavaa, että olemme yhä siinä pisteessä, että välitämme edelleen niin paljon enemmän luvuista ja rahasta. Ja kaikki suosikkiartistisi sortuvat siihen paskaan.”

Eilish ja Maggie Braid kuitenkin peräänkuuluttavat asiassa vastuuta myös ”systeemiltä” ja pohtivat esimerkiksi sitä, voisiko levymyyntitilastoissa ottaa tällaiset seikat huomioon ja vaikkapa rajoittaa mukaan laskettavien värivinyylien määrää, jotta artistien ja levy-yhtiöiden ei tarvitsisi turvautua kikkailuun myyntiä edistääkseen.

”Katselin hiljattain Nälkäpeli-leffoja ja se sai minut ajattelemaan asiaa siltä kantilta, että kaikki tekevät niin, koska se on ainoa tapa pelata tätä peliä. Tässä asiassa vain korostuu miten typerällä tavalla tämä ala toimii”, Eilish pohtii.

Lisää luettavaa