Brian May muistelee rakkaan, mutta hyvin raskaan Queen-albumin työstämistä – ”Siihen piti ottaa välillä etäisyyttä”

May kertoo myös, miten käsitteli Freddie Mercuryn sekä samana vuonna menehtyneen isänsä kuolemia.
10.5.2022 15:06

Queen-kitaristi Brian May otti osaa How Do You Cope? -podcastiin, jossa tämä keskusteli vuonna 1995 ilmestyneestä Made In Heaven -albumista, jonka lauluraidat koottiin postuumisti vuonna 1991 menehtyneen Freddie Mercuryn ennen kuolemaansa äänittämistä otoista.

”Sen tekeminen oli hyvin outoa ja itsessään aika traumatisoivaa. Vietin tunteja, päiviä ja viikkoja työstäen Freddien laulujen pieniä osasia. Kuuntelin hänen ääntään päivät ja yöt läpeensä. Minulla oli usein niitä hetkiä, kun aloin sanomaan ääneen: ’Tämä on mahtavaa. Hei Freddie, tämä kuulostaa mah… Ai niin, et ole täällä’. Se oli hyvin vaikeaa”, May muistelee.

”Siihen piti ottaa välillä etäisyyttä, mennä pois, palautua ja tulla takaisin. Mutta tunsin suurta ylpeyttä ja iloa työstäessäni niitä viimeisiä palasia, joita Freddie itsestään meille jätti.”

”Rakastan sitä levyä yhä. Se on ehkä suosikkilevyni Queenilta. Siinä on asioita, jotka menevät todella syvälle.”

Samaisessa podcastissa May muistelee, miten hän käsitteli Mercuryn sekä samana vuonna menehtyneen isänsä kuolemia. May sanoo hänen ja rumpali Roger Taylorin lähinnä kieltäneen tapahtuneen ja ottaneen mahdollisimman paljon etäisyyttä koko bändiin.

”Heittäydyimme soolouralle emmekä halunneet edes puhua Queenista. Se tuntuu lähes käsittämättömältä, koska olimme käyttäneet puolet elämästämme Queenin rakentamiseen. Mutta silloin emme halunneet ajatella koko asiaa. Se oli meidän tapamme surra, mutta me ylikompensoimme. Menin jopa niin pitkälle, että esitin soolokeikoillani John Lennonin God-kappaletta sanoakseni, etten usko enää Queeniin. Se oli ylireagointia. Ei minun olisi niin tarvinnut tehdä, mutta en vain pystynyt käsittelemään asiaa”, May pohtii.

”Oli tietenkin hyvin rankkaa menettää isä ja sen kanssa sinuiksi pääseminen oli vaikeaa, mutta se oli yksityinen asia. Freddien menettäminen oli kuin olisi menettänyt veljensä, mutta koko maailma katsoi sitä sivusta.”

Koska May joutui käsittelemään Mercuryn kuolemaa julkisuudessa, hän sanoo edelleen vetäytyvänsä piiloon laulajan kuoleman vuosipäivänä.

”Monet juhlivat sinä päivänä, mutta minä en halua enkä pysty. Juhlin hänen syntymäpäiväänsä tai päivää, kun tapasimme ensi kertaa, mutta se päivä, jolloin menetimme hänet on jotain, minkä kanssa en koskaan tule pääsemään sinuiksi. Siinä päivässä ei ollut mitään hyvää.”

Kuuntele Brian Mayn koko haastattelu täältä.

Lisää luettavaa