Bruce Dickinson mukana suomalaisten syöpäjärjestöjen kampanjassa – ”Miesten kohdalla niihin liittyy turhaa häpeää ja syyllistämistä, jota haluan olla poistamassa avoimuudella”

https://www.youtube.com/watch?v=jugPUsAUM7Q

Iron Maiden -laulaja toimii puhemiehenä Aatteleppa ite! -projektissa.

Iron Maiden -nokkamies Bruce Dickinson on mukana Syöpäjärjestöjen eli Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön miehille kohdistetussa Aatteleppa ite! -projektissa. Nielusyövän sairastanut Dickinson on tehnyt joukon videohaastatteluja, joissa tämä kertoo avoimesta omasta kokemuksestaan sekä erinäisistä syöpään liittyvistä ja sitä aiheuttavista asioista.

”Haluan olla mukana levittämässä tietoa HPV-viruksesta ja syövästä. Miesten kohdalla niihin liittyy turhaa häpeää ja potilaan syyllistämistä, jota haluan osaltani olla poistamassa avoimuudella”, Dickinson sanoo kampanjan sivuilla.

Yleistyneen kurkunpään syövän taustalla saattaa olla kohdunkaulan syöpää aiheuttavan HPV:n eli papilloomaviruksen alatyyppi, joka voi tarttua suuseksin välityksellä. Tämä nostettiin esimerkiksi Dickinsonin kohdalla monissa medioissa esiin hyvinkin revittelevällä tavalla, kun laulaja arveli oman syöpänsä olleen juuri HPV-viruksen aiheuttama.

”Jos nainen saa kohdunkaulansyövän, mikä on kauhea asia, kukaan ei sano sen johtuvan siitä, että olet nainen ja paha henkilö, olet tuhma ja harrastat seksiä. Niinpä. Mies ja nainen, nainen ja nainen, mies ja mies – niin ihmiset tekevät. Muutenhan ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon. Näin ollen on tekopyhää lehdistöltä – tietyltä lehdistön osalta – jauhaa siitä”, Dickinson toteaa (katso video yllä).

Kolmessa muussa videossa Dickinson puhuu HPV:n lisäksi muista syöpään liittyvistä asioista kuten alkoholista sekä tupakkatuotteista. Löydät videot tuosta alapuolelta.

”Alussa korva-, nenä- ja kurkkulääkärini oli kamalan pahoillaan siitä, että minulla on kurkkusyöpä.” – – ”Kysyin lääkäriltäni: ’Onko syynä se, että juon olutta?’ Hän kysyi: ’Paljonko olutta juot?’ Vastasin: ’Pari tuoppia, ehkä kolme joskus. Mutta en enempää.’ Hän sanoi: ’Juon enemmän kuin sinä. Ei se johdu oluesta. Se on vain huonoa tuuria.'”

Dickinson nähdään Suomessa seuraavan kerran elämäkertakirjansa tiimoilta spoken word -keikalla Helsingin Kulttuuritalolla. Lisää tietoa Aatteleppa ite! -projektista löydät puolestaan täältä.