Chuck Berry arvioi vuonna 1980 nipun punk-biisejä – mitä rock’n’roll-legenda tuumasi Sex Pistolsista, The Clashista tai Ramonesista?

20.3.2017 12:57

Tässäpä mielenkiintoinen pala musiikkihistoriaa. Louder Than War -sivusto nosti esille vuonna 1980 Jetlag-nimisessä fanzinessa julkaistun artikkelin, jossa rock’n’rollin suuri mies arvioi tuon ajan uusia bändejä. Berryn kuunneltavaksi annettiin muun muassa Sex Pistolsin, The Clashin, Talking Headsin, Ramonesin ja Joy Divisionin kappaleita.

Berry myönsi, ettei ollut kiinnittänyt 1970-luvun musiikkitrendeihin juuri huomiota. ”Minulla on ehkä kuusi viimeisen kymmenen vuoden aikana julkaistua albumia, ja niistäkin neljä annettiin minulle”, hän kertoi artikkelissa.

Eikä Berry tainnut kokea suurta punk-herätystä uusia soundeja arvioidessaan. Esimerkiksi Sex Pistolsin kiukku ei tehnyt häneen kummoista vaikutusta.

”Miksi tämä tyyppi on niin vihainen? Kitarointi ja kappaleen rakenne ovat kuin minulla. Hyvä takapotku. En ymmärrä suurinta osaa sanoituksista. Jos olet vihainen, kerro edes ihmisille, mikä sinua ärsyttää”, Berry kommentoi God Save the Queenia.

Ramones miellytti enemmän: ”Kiva pieni hyppybiisi. Nämä muistuttavat minua, kun aloitin. En minäkään osannut kuin kolme sointua”, Berry totesi Sheena is a Punk Rockerista.

The Clashin Complete Controlin Berry niputti suurin piirtein samaan kastiin Sex Pistolsin kanssa

”Kuulostaa vähän samalta kuin se ensimmäinen kappale. Rytmi ja soinnutus toimivat hyvin yhdessä. Olikohan tällä kaverilla kipeä kurkku, kun hän lauloi?” Berry pohti.

Joy Division edusti tuohon aikaan aivan uutta soundia, mutta Berryyn heidän kokeilunsa eivät tehneet kummoista vaikutusta. Mitäs uutta tässä on, konkari ihmetteli.

”Tämäkö on nyt on sitä niin kutsuttua uutta kamaa. Eihän tässä ole mitään, mitä en olisi kuullut ennenkin”, Berry kommentoi Joy Divisionin Unknown Pleasures -albumia ja Wiren I Am the Fly -kappaletta.

”Kuulostaa vanhalta bluesjamilta, mitä BB King ja Muddy Waters voisivat vetää Chicagon amfiteatterin takahuoneessa. Soittimet ovat kenties erilaisia, mutta muuten tässä on samasta asiasta kysymys.”

Lisää luettavaa