”Ei se väitäkään olevansa dokumentti” – Roger Taylor vastaa Queen-elokuvan saamaan kritiikkiin

20th Century Fox / Courtesy Everett Collection / All Over Press

Aikajanan suhteen otettu muutama taiteellinen tapaus ei tee koko tarinasta fiktiota, rumpali toteaa.

Queen-yhtyeestä ja elokuvan ikonisesta laulajasta Freddie Mercurysta kertova Bohemian Rhapsody -elokuva (2018) osoittautui jättimenestykseksi monella mittarilla. Elokuva keräsi useita palkintoja (muun muassa neljä Oscaria) ja sen myötä myös yhtyeen levymyynnit ja suoratoistokuuntelut nousivat räjähdysmäisesti.

Elokuvaa toki myös kritisoitiin, erityisesti siitä, miten siinä otettiin vapauksia asioiden kronologian suhteen. Elokuvassa esimerkiksi Mercury kertoo AIDS-diagnoosistaan muulle yhtyeelle ennen loppuhuipentumana toimivaa vuoden 1985 Live Aid -konserttia – Mercuryn kumppanin Jim Huttonin mukaan hän sai diagnoosin kuitenkin vasta keväällä 1987.

Queen-rumpali Roger Taylor on ennenkin kommentoinut elokuvan osakseen saamaa kritiikkiä ja puolustautuu taas tuoreessa Classic Rockin haastattelussa todeten, että jotta elokuvasta saa toimivan, täytyy tiettyjen asioiden suhteen ottaa vapauksia.

”Se ei tehnyt tarinasta yhtään enempää fiktiota, vain muutamista yksityiskohdista. Kuten sanoit, aikajanaa hieman sörkittiin. Mutta kun tehdään elokuvaa, joka kestää on noin sata minuuttia, niin on tehtävä jotta siitä saa toimivan. Elokuvan on toimittava, se on tärkein prioriteetti. Eivät edes dokumentit noudata orjallisesti absoluuttista aikajanaa, vaan niitäkin tiivistetään, käännellään ja muutellaan voimakkaamman efektin vuoksi”, Taylor toteaa.

”Se on vittu elokuva! Ei se väitäkään olevansa dokumentti.”