Ensiesitys: Misterer otti Sepulturaa käsittelyynsä – Arise-coverilla muistellaan brasilialaisyhtyeen ensivisiittiä Suomeen

Misterer.
Tapio Wilska

Heinäkuun 6. päivänä vuonna 1991 järjestettiin Hämeenlinnan Ahveniston moottoriradalla legendaariseksi noussut Giants Of Rock -festivaali. Kyseinen festivaali muistetaan eritoten siitä, että silloin brasilialainen thrash metal -legenda Sepultura esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa. Tätä tapausta olivat todistamassa myös Misterer-yhtyeen laulaja-rumpali Mikko Herranen sekä bassotaiteilija Beavis.

”Hyppäsin Sepultura-kelkkaan muistaakseni joskus Beneath The Remainsin aikoihin siinä 80-90-luvun taitteessa. Kun Klaus Flaming soitti Metalliliitossa pari puolivalmista demomiksausta Arise-albumilta Cavaleran haastiksen yhteydessä, tiesin, että maailma tulee muuttumaan parempaan suuntaan. Olin paikalla Arise-rundin Giants of Rockin sekä Kultsan keikoilla, joissa bändi oli nälkäinen ja ihan vitun kova”, Herranen hehkuttaa kolmen vuosikymmenen takaisia hetkiä.

Misterer on tämän merkkipäivän kunniaksi julkaissut nyt oman tulkintansa Sepulturan Arise-albumin nimikkokappaleesta. Kappale taltioitiin Mistererin maaliskuisen livestriimikeikan yhteydessä ja se on samalla kolmas ja viimeinen osa bändin cover-julkaisujen sarjassa. Sarjan aiemmissa osissa bändi otti käsittelyynsä Metallicaa ja Slayeria.

”Vuoden -91 Giants of Rock oli minulle niitä ensimmäisiä isoja festivaaleja, jossa pääsin tutustumaan myös lavantakaiseen elämään. Siellä nuorena liuhulettinä bäkkäripassi kaulassa äimistelin soundcheckit ja keikat, ja välillä muistin räpsiä valokuviakin. Paahtavan kuuman päivän kliimaksina oli Sepulturan keikka, jonka alun tsekkasin kuvauspitistä. Harmittavasti juuri nämä ekat biisit Arise sekä Inner Self eivät näy Ylen taltioinnissa. Tästä kokemuksesta minua jäikin vuosikausiksi kaivelemaan se, etten tuolloin moshannut ja huutanut täysillä Arisen tahtiin. No, nyt tämäkin on ruksattu pois bucket listiltäni!” coverin tulkitseva Beavis naurahtaa.