Entinen Dio-kitaristi välirikostaan Ronnie James Dion kanssa: ”Raha muuttaa ihmisiä”

Kitaristi on harmissaan, että laulaja antoi managerina toimineen vaimonsa tehdä bändin kokoonpanoon liittyviä päätöksiä.
28.6.2019 13:35

Nykyisin Def Leppardissa kepittävä Vivian Campbell oli hiljattain Metal-Rulesin haastateltavana ja keskusteli muun muassa ajastaan Ronnie James Dion sooloyhtyeessä (Campbell oli Dio-yhtyeessä vuosina 1982-1986 ja mukana klassisilla albumeilla kuten Holy Diver ja The Last In Line) ja välirikostaan ikonisen laulajan kanssa.

”Siitä, mitä minun ja Dion välillä tapahtui, ei ole näiden 30 vuoden aikana useinkaan kirjoitettu kovin totuudenmukaisesti. Minä en lähtenyt bändistä vaan minut erotettiin. En halunnut lähteä vaan olin täysillä sitoutunut kolmen levyn ja kiertueen jälkeen. Sanotaan, että se johtui rahasta – niin se osittain johtuikin, mutta enemmän kyse oli periaatteesta”, Campbell sanoo.

”Ronnie oli luvannut Vinnylle (Appice, rumpali), Jimmylle (Bain, basisti) ja minulle, että kolmannella levyllä saisimme kunnolla palkkaa – mehän teimme töitä käytännössä ilmaiseksi; saimme huonompaa liksaa kuin muu kiertueväki vaikka soitimme isoilla festareilla ja myimme loppuun areenoita ja paljon oheistuotteita. Me emme saaneet latiakaan niistä tai levymyynnistä. Mutta olimme tyytyväisiä, koska luotimme Ronnien lupaukseen.”

Kun sitten tuli aika äänittää kolmas albumi Sacred Heart ja lähteä sen myötä kiertueelle, Vivian kertoo nostaneensa Ronnien antaman lupauksen pöydälle, minkä johdosta hän saikin palkankorotuksen sijaan kenkää.

”On olemassa sanonta, että ’Nariseva pyörä rasvataan’. No, minä en saanut rasvaa vaan potkut! Muistutin Ronnieta asiasta ja hän sanoi aina vain, että ’Puhutaan siitä myöhemmin, tehdään levy ensin valmiiksi’. Teimme levyn ja menimme kiertueelle. Kysyin asiasta taas. ’Puhutaan siitä kun kiertue on ohi’. Amerikan-osuuden jälkeen lähdimme Eurooppaan, jossa meidän oli määrä aloittaa rundi Englannista. Olin vanhempieni luona Irlannissa ja sain kirjeitse sopimuksen, joka takaisi minulle hieman lisää rahaa – tosin edelleen vähemmän mitä roudareille maksettiin. Jos en allekirjoittaisi ja palauttaisi sopimusta 48 tunnin aikana, minun katsottaisiin eronneen. Yritin tavoittaa Ronnieta mutten saanut vastausta. Ennen kuin tajusinkaan, Craig Goldy oli bändin uusi kitaristi.”

”Siitä jäi todella paska maku suuhun, koska sen lisäksi, että minua huijattiin, minut leimattiin lehdistössä tyypiksi, joka käänsi selkänsä bändille, mikä ei pitänyt paikkaansa. Siihen aikaan ei ollut sosiaalista mediaa ja ainoa tapa puolustaa itseään oli palkata tiedottaja, mihin minulla ei ollut varaa. Niinpä otin mahdollisimman paljon etäisyyttä koko touhuun enkä halunnut olla missään tekemisissä Dion kanssa.”

Campbellin mukaan hänen suurin ongelmansa Ronnien suhteen oli se, miten paljon laulaja antoi managerinaan toimineen Wendy-vaimon vaikuttaa bändin kokoonpanoon liittyviin asioihin. Campbellin mukaan Wendylle kun oli se ja sama, kuka bändissä soittaa, koska Ronnie oli tärkein lenkki.

”Minä olin eri mieltä ja tiedän, että Ronnie oli myös. Kun tietyt muusikot soittavat yhdessä, siinä on tiettyä taikaa. Kun äänitimme Holy Diver -levyä, Ronniella oli valmiina ainoastaan nimibiisi ja puolikas Don’t Talk To Strangersista, ei mitään muuta. Me sävelsimme loput yhdessä hänen kanssaan”, Campbell muistuttaa.

”Sama juttu The Last In Linen kanssa – loimme ne yhdessä bändinä ja se teki levyistä niin vitun hyviä. Ja Ronnie tiesi, miten hyvä alkuperäinen bändi oli. Mutta silti hän antoi jonkun, joka ei tiedä musiikista yhtään mitään, puhua itsensä ympäri ja repiä sen hajalle. Se satutti minua.”

”Raha muuttaa ihmisiä. Kun joku menestyy nopeasti ja rahaa virtaa sisään, ihmiset antavat itsensä nähdä asiat sellaisella tavalla, mikä pitää rahahanat auki. Ja niin kävi Ronnielle ja Wendylle. He saivat miljoonia dollareita lyhyessä ajassa bändin suosion vuoksi. Hyvä niin, en kanna heille siitä kaunaa, mutta hän antoi meille lupauksen, jota ei pitänyt. Siitä tässä on kyse. Raha ei kiinnosta minua, vaan periaatteet. Se oli minun ja Ronnien riidan ydin.”

Campbell myöntää heittäneensä vuosien varrella turhan paljon lokaa Ronnien niskaan julkisuudessa ja sanoneensa asioita, joita katuu nyt. Hän toivoo, että olisi ehtinyt istua alas ja puhua asiat selviksi ennen Dion kuolemaa.

”Ronnien tuntien, jos olisimme törmänneet jossain kadulla, hän olisi ollut todella vihainen ja raivonnut ehkä noin kymmenen minuuttia, mutta sen jälkeen olisimme menneet jonnekin kaljalle, jutelleet asioista ja tehneet yhdessä yhden mahtavan levyn lisää”, Campbell tuumaa.

Lue Metal-Rulesin haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa