Festivaalijärjestäjät suivaantuivat Robert Plantille – Laulaja perui esiintymisensä valaanpyyntiperinteen vuoksi

AOP

Robert Plantin ja Suzy Dianin Saving Grace -yhtyeen oli tarkoitus esiintyä Färsaarilla järjestettävillä G!-festivaaleilla heinäkuussa. Järjestäjien hiljattain julkaiseman tiedotteen mukaan Saving Grace kuitenkin perui esiintymisensä sen jälkeen, kun eläinoikeusjärjestöt kertoivat Plantille paikallisesta valaanpyyntitapahtumasta. Festivaalin järjestäjät kertovat olevansa peruuntumisesta hyvin närkästyneitä.

”Olemme pettyneitä ja ärsyyntyneitä. Olimme niin innoissamme ja onnellisia siitä suuresta kiinnostuksesta ja positiivisesta vastaanotostam jonka saimme ilmoitettuamme Saving Gracen esiintymisestä. Se aiheutti Robert Plant -kuumeen. Tuntuu todella epäammattimaiselta, että esiintyjä peruu sovitun keikkansa ilman ennakkovaroitusta tai edes yritystä käydä rakentavaa keskustelua, jotta olisimme voineet reagoida artistin huoliin”, festivaalin johtaja Sigvør Laksá kommentoi.

Vuosittain järjestettävässä valaanpyyntitapahtumassa pyytäjät ajavat ensin valaat rantaan, jonka jälkeen ne otetaan kiinni, teurastetaan ja jaetaan lihat pyyntiin osallistuneiden asukkaiden kesken. Vuosisatoja vanhaa perinnettä on kritisoitu muun muassa sen julmuuden vuoksi. Laksán mielestä Plantin päätös perua konsertti tuntuu tekopyhältä.

”On ristiriitaista, että artisti voi kuitenkin tyytyväisin mielin esiintyä esimerkiksi Norjassa ja Islannissa (joissa tehdään kaupallista valaanpyyntiä), kuten herra Plant on tehnyt – vieläpä niinkin hiljattain kuin vuonna 2019”, Laksán toteaa.

”Tämä on iso takaisku koko festivaalille ja meidän täytyy miettiä lähestymistapaamme G!-festivaalin tuottamiseen kokonaan uudelleen.”

Asiasta uutisoi Classic Rock.