”Gibby tuli paikalle, oksensi, puhui siansaksaa ja lähti” – Ministry-nokkamies muistelee yllättävän hittibiisin syntymistä

Al Jourgensen vuonna 1992.
Andre Csillag / Shutterstock / All Over Press

Levy-yhtiöstä Jesus Built My Hotrod oli hirveintä kuraa, jota he olivat koskaan kuulleet.

Industrial metal -suuruus Ministry julkaisi marraskuussa 1991 Jesus Built My Hotrod -singlen, josta tuli kaikkien yllätykseksi iso hitti. Classic Rock -lehti on julkaissut artikkelin, jossa yhtyeen keulahahmo Al Jourgensen muistelee tämän odottamattoman menestyssinglen syntyvaiheita.

”Biisi oli jo äänitetty ja yritin laulaa sitä muutamaan kertaan, mutten yhtään pitänyt siitä. Kokeilin kaikenlaisia esoteerisia ja älykkäitä lyriikoita, mutten vaan onnistunut saamaan siitä hyvää. Mutta tiesin, että biisi oli oudolla tavalla voimakas – se tuntui kuin tulevaisuuden rockabillyltä”, Jourgensen kertaa.

Koska Jourgensen ei saanut omaa laulusuoritustaan natsaamaan, pyysi hän Butthole Surfers -yhtyeestä tutun Gibson ”Gibby” Haynesin mukaan studioon. Jourgensen ja Haynes olivat tutustuneet muutamaa kuukautta aiemmin bändien törmättyä toisiinsa tien päällä ja kaksikko oli löytänyt yhteisen sävelen popsimalla taikasieniä hotellissa.

”Juttelimme ja kysyin, haluaisiko hän tulla studioon katsomaan, saisimmeko jotain yhdessä aikaan. Kun hän tuli, hän oli totaalisen perseet olalla. Hän oli jopa enemmän sekaisin kuin minä”, rankasta päihdehistoriasta tunnettu Jourgensen muistelee.

Haynes kuunteli keskeneräisen Jesus Built My Hotrodin ja siirtyi sitten laulukoppiin viskipullo seuranaan. Jourgensen nauraa, ettei mennyt kuin kymmenen minuuttia, kun Haynes oli jo oksentanut ja pudonnut hänelle laulukoppiin asetetulta penkiltä.

”Lopulta nostimme hänet takaisin ylös ja hän alkoi suoltaa siansaksaa. ’Bing bing bing bang a bong bong…’ Mutta se kuulosti todella siistiltä ja istui biisiin. Sitten hän sammui. Eli siis käytännössä Gibby tuli paikalle, oksensi, puhui siansaksaa ja lähti. Mutta juuri sitä me olimme kaivanneet ja vihdoin biisi oli valmis”, Jourgensen nauraa.

Levy-yhtiössä ei sen sijaan naurettu, kun he vaativat saada kuulla, mitä yhtye oli saanut studiossa aikaan seuraavaa levyä työstäessään. Albumin työstäminen kun oli viivästynyt ja viivästynyt ja Jourgensen oli kuluttanut suurimman osan ennakkopalkkiosta huumeisiin.

”Meillä ei ollut biisejä, mutta he vaativat ja vaativat saada kuulla jotain, mitä olimme tehneet. Kieltäydyin lähettämästä demoja, koska eivät nuo tyypit oikeasti tienneet musiikista mitään. Mutta he jatkoivat painostamista, joten lähetin heille Jesus Built My Hotrodin”, Jourgensen sanoo.

”He olivat aivan kauhuissaan. ’Ei tämä ole Ministryä, tämä on kamalinta paskaa mitä olemme koskaan kuulleet’. Mutta sanoin, ettei minulla ole muuta.”

Jourgensen antoi levy-yhtiölle kaksi vaihtoehtoa: joko he irtisanovat bändin sopimuksen tai antavat lisää rahaa levyä varten. Lafka kuitenkin päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja päätti julkaista Jesus Built My Hotrodin singlenä. Kaikkien – jopa Jourgensenin itsensä – yllätykseksi siitä tuli hitti, jota oli myyty jo 130 000 kappaletta siihen mennessä, kun yhtye vihdoin sai Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs -albuminsa julkaistua kesällä 1992.

”Kun tiesin kappaleen taustat ja miten se tehtiin, sain siitä suurimmat ironiset laulut jotka olen mistään saanut. Nauroin kuollakseni. Ensin minulle sanottiin, että se oli vain kasa paskaa ja he vihasivat sitä, mutta tiesin, että nyt kulissien takana levy-yhtiö yritti ottaa biisistä kunnian itselleen ja sanoivat, että he olivat sen takana kaiken aikaa. Olin vain, että aijaa, haistakaapa vittu!”