Hellacopters-kitaristi Dregen musisoi pian suomalaisella soittimella – ”Tee niin raju kuin uskallat”, kuului ohje tekijällle

Saku Vuori

Jyväskyläläisellä kitaranikkarilla Saku Vuorella riittää kysyntää. Kesällä uutisoimme, miten mies oli saanut kitaratilauksen itseltään Billy Gibbonsilta, ja nyt Vuori on saanut valmiiksi Michael Monroenkin yhtyeessä musisoineen Dregenin uuden kitaran. Suomi maailmankartalle sähkökitara kerrallaan!

Kysyimme Vuorelta sähköpostitse muutamia kysymyksiä uudesta soittimesta sekä hänen aiemmista edesottamuksistaan. Lisätietoja tästä Keski-Suomen armoitetusta kitaramaestrosta löytyy esimerkiksi Facebookista.

Kuinka Dregen keksi tilata juuri sinulta uuden kitaran?

”Homma lähti käyntiin viime kesän aikana. Sami Yaffalla oli mukanaan Hellacopters-rundilla koeajossa ja varasoittimena minun valmistami basso. Ilmeisesti sen nähtyään Dregen alkoi kiinnostua tuotteistani. Ja loppukesästä, kun rundi oli päätöksessään, aloimme suunnitella asiaa syvemmin.”

Millaisen kitaran Dregen halusi?

”Sinällään lähtökohta oli haastava, koska Dregen tunnetaan vannoutuneena Gibson ES-335 -soittajana. Sehän on onttorunkoinen, f-aukollinen malli. Pieni mies, mutta iso kitara! Kun näytin, kuinka pienistä eroista ulkomittojen suhteen on kyse, hän suostui ehdotukseeni toteuttaa uusi soitin oman T.Family-mallistoni mukaan.”

”Tärkeimmät mitat ja soitto-ominaisuudet tehtiin tietysti ES-335:n mukaisesti, kuten kaulan mitoitukset ja muodot. Tallaratkaisu myös valittiin saman mallin mukaan käyttäen Faber-tehtaan valmistamaa replikaa vanhasta Gibson-tallasta. Sähkötekniikassa tehtiin lievä downshiftaus esikuvaan nähden, koska Dregen ilmoitti haluavansa eroon kaikesta ’ylimääräisestä’. Niinpä uuteen kitaraan tuli ainoastaan yksi mikrofoni, yksi äänenvoimakkuussäädin ja äänen kirkkaussäätö. Mikrofoni on myös omaa tuotantoani ja valmistettu DiMarzio Super Distortion -mikrofonin reseptillä. Dregenin toiveen mukaan.”

”Soittimen ulkoiseen olemukseen sain toteuttaa melko vapaasti omaa visiotani, ja sovelsin tavaramerkikseni muotoutunutta relic-tyyliä. Ohjeet olivat tyyliin ’tee niin raju kuin uskallat!’ Ainoastaan ajatus yleisväristä taisi tulla maisterilta itseltään. Samoin hän toivoi, että kanteen upotettaisiin tuo hieno Hellacopters-vyösolki.”

”Runkomateriaaliksi valikoitui Karjalan kelohonka ja kaulaksi kanadalainen vaahtera.”

Miten itse kuvailisit instrumenttia?

”Soittimesta tuli mielestäni todella Dregenin näköinen, vaikka hänellä ei usein umpirunkoisia sähkökitaroita kuvissa näekään. Samoin uskon, että soittotuntuma ja saundimaailma osuu melko lähelle hänen tyyliään, koska asiat tehtiin niin tarkasti hänen toiveidensa mukaan. Lopputulos ja taiteilijan arvio kuullaan tänään.”

Keille kaikille nimimuusikoille olet aikaisemmin tehnyt soittimia?

”Tämän kolmen vuoden aikana, mitä olen T.Family-mallistoa tehnyt, niitä on päätynyt muun muassa Billy Gibbonsille, Danny B. Harveylle, Tokelalle, Rane Raitsikalle, Esa Kuloniemelle, Timo Kaltiolle, Eric Bazilianille, Sami Yaffalle, Mikko von Hertzenille, Esa Markille ja Matias Haavistolle.”

Onko Billy Gibbons lähettänyt palautetta tekemästäsi kitarasta?

”ZZ Topin teknikko joskus kertoi, että Billy säilyttää omaansa keikkabussissa eräänlaisena jamittelu- ja fiilistelykitarana.”