”Huumeilla ei ollut mitään tekemistä asian kanssa” – Bruce Dickinson muistelee kultaisen 80-luvun härskeimpiä lava-asujaan

30.5.2018 21:18

Vaikka popmusiikin kentällä onkin viime vuosina totuttu näkemään toinen toistaan huomiotaherättävämpiä esiintymisasuja aina lihapuvuista miltei täyteen alastomuuteen saakka, niin kyllähän 1980-luku oli ainakin metallin saralla varsinaista ruokottomien lava-asujen kulta-aikaa. Yksi aikakauden tyylikkäimmistä pukeutujista oli ehdottomasti Iron Maiden -solisti Bruce Dickinson, jolla oli tapana sinkoilla pitkin lavaa sen verran härkeissä pukimissa, että niiden muistelu tuo hymyn miehen huulille yhä tänäkin päivänä.

”Olen pukeutunut melkoisen karmaiseviin asuihin vuosien varrella – en pyytele mitään anteeksi”, mies tokaisee Loudwiren yltä löytyvässä haastattelussa. ”Tuumin vain, että ’jukupliut, mitä minä oikein ajattelin?'”

Erityisen kova osoitus tyylin ja mielikuvituksen täydellisestä symbioosista oli Dickinsonin Somewhere in Time -kiertueen aikoihin käyttämä ”liskonnahkaan pukeutunut musketööri” -asukokonaisuus. ”Ensimmäiseksi minun täytyy tähdentää, että huumeilla ei ollut mitään tekemistä asian kanssa”, mies muistelee, ja kertoo ohjeistaneensa ompelijaa kyseisessä tapauksessa ”kuvittelemaan oudon muukalaisplaneetan, jota asuttivat vihreät suomuiset liskot”. ”Nyljemme yhden tuoreeltaan tapetun olion ja teemme siitä housut. Yläosaksi laitamme D’Artagnan-paidan. Ymmärretty? Ompelija vain nyökytteli ja hapuili samalla pikasoittonäppäintä hullujenhuoneelle.”

Lisää luettavaa