”Huumeista ne ongelmat alkoivat” – Tony Iommi muistelee aikaa, kun Ozzy lähti Black Sabbathista

Black Sabbath joskus 1970-luvun tuiskeissa.
AOP

Loppuiko Black Sabbathin kulta-aika vuonna 1979? Vai alkoiko se silloin? Tähän kysymykseen voi saada hyvinkin erilaisia vastauksia sen mukaan, arvostaako vastaaja enemmän Ozzy Osbournen vai Ronnie James Dion aikakautta yhtyeessä.

Huhtikuussa 1979 Ozzy erotettiin Sabbathista, ja Rainbow’ssa suuruuteen kohonnut Dio kiinnitettiin hänen tilalleen muutamaa kuukautta myöhemmin. Muutaman kehnon levyn julkaissut yhtye esitteli seuraavana vuonna Heaven & Hell -albumin, ja sehän on pesunkestävä klassikko se.

Tony Iommi keskusteli hiljattain Planet Rockin kanssa noista myrskyisistä vuosista, kun Sabbathin keulakuva vaihtui. Yhtye oli 1970-luvun lopussa hajoamisen partaalla, ja ero Ozzyn kanssa oli Iommin mukaan ainoa keino, millä bändi pystyi ylipäätään jatkamaan.

”Huumeista ne ongelmat alkoivat”, Iommi sanoo.

”Menimme Los Angelesiin äänittämään uutta levyä. Vuokrasimme talon 11 kuukaudeksi harjoituksia varten. Saimme aikaiseksi paljon riffejä ja sellaista, mutta emme me saaneet biisejä aikaiseksi. Koko touhu oli hajoamassa käsiin.”

Iommin mukaan kaikki yhtyeen neljä jäsentä viihtyivät lähinnä omissa huoneissaan, eikä mitään saatu aikaiseksi. Ozzyn alati holtittomammaksi yltynyt käytös saavutti sellaisia piirteitä, että alkoi käydä selväksi, ettei laulaja voisi jatkaa.

”Minun osakseni jäi pitää yhteyttä levy-yhtiöön. Sieltä kysyttiin, miten harjoitukset sujuvat. ’Hyvin’, valehtelin. Milloin he voisivat sitten kuulla jotain äänityksiä? ’Varmaan piakkoin’, vastasin, vaikkemme olleet tehneet mitään.”

Rahaa kului, bändin jäsenten hermot alkoivat palaa ja lopulta piti tehdä päätös: joko koko homma pistettäisiin jäihin tai hankittaisiin uusi laulaja. Ozzy oli jo aiemmin poistunut bändistä vain palatakseen pian takaisin, mutta tällä kertaa paluuta ei ollut.

”Olimme kaikki todella alamaissa, ja tarvitsimme jonkinlaisen piristysruiskeen. Kun vaihdoimme Ozzyn Dioon, se auttoi meitä käynnistymään uudelleen. Meillä oli taas laulaja, joka osallistui biisien tekemiseen ja työsti eteenpäin riffejä, mitä olimme tehneet.”

Uusi kokoonpano treenasi Los Angelesin Bel Airissa, ja Iommin mukaan Children of the Sea oli ensimmäinen yhdessä kuntoon treenattu kappale. Ja siitä se sitten lähti – kunnes Dionkin kanssa alkoivat sukset mennä ristiin, mutta se on jo toinen tarina se.