IL: Tuomas Holopainen muistelee 25 vuotta sitten perustetun Nightwishin vaiheita – ”Ei tästä varmaan mitään sen kummempaa tule…”

Nightwish sai alkunsa päähänpistosta 6.7.1996.
6.7.2021 12:11

6. heinäkuuta 1996 Tuomas Holopainen ja Emppu Vuorinen keksivät mökkiviikonlopun aikana pistää pystyyn musiikkiprojektin, joka soittaisi akustista tunnelmamusiikkia. Laulajaksi kaksikko päättää kysyä koulun jazz-bändistä tuttua Tarja Turusta – ja näin syntyi yksi Suomen menestyneimmistä metalliyhtyeistä, joka esiintyy valtaville yleisömassoille ympäri maailman.

”Ihan täydestä päähänpistosta se lähti. Ei se koskaan ikinä ollut minkäänlainen unelma. Aika nopeastihan sitä tajusi, että tämä on se asia mitä haluan tehdä elämässä”, Holopainen muistelee tuoreessa Iltalehden haastattelussa.

”Muistan, kun Empun kanssa käveltiin Tarjan talolle Kiteellä, soitettiin ovikelloa ja ilmoitettiin asia. ’Meillä on tällainen akustinen projekti, sen nimi on Nightwish, ja me tarvitsisimme kolmeen kappaleeseen laulajan. Ei tästä varmaan mitään sen kummempaa tule, mutta olisi kiva tehdä sellainen projekti’.”

Triona alkunsa saanut projekti kasvoi myöhemmin kokonaiseksi bändiksi ja musiikkityylikin vaihtui sinfoniseksi metalliksi. 25 vuoteen on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiä menestysalbumeineen ja -kiertueineen sekä lukuisine kokoonpanomuutoksineen, jotka on noteerattu jopa ulkomaalaismedioissa. Holopainen toivoo, että bändi tullaan kuitenkin muistamaan musiikistaan.

”Kaikista tärkeintä on se, mitä kaiuttimista kuuluu ja mitä tunteita ne herättää. Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, kuka tai ketkä sen musiikin takana on”, Holopainen toteaa ja kritisoi pop-kulttuuriin liittyvää henkilöpalvontaa.

”Taiteen pitääkin koskettaa ja herättää suuria intohimoja. Siinä on jotain vaarallista, jos käydään ihannoimaan ihmisiä taiteen takana.”

Yhtyeen toiveissa ja lähitulevaisuudensuunnitelmissa on lähteä vihdoin kiertämään viimeisimmän Human. :II: Nature. -pitkäsoittonsa tiimoilta. Myös seuraava, järjestyksessään kymmenes studioalbumi on jo hahmottumassa ja studiokin on jo varattuna vuodelle 2023.

”Usein kuulee ihmisten sanovan, että elän unelmaani. Mutta tästähän ei ole kyse. Minä elän onnellista satua”, Holopainen summaa.

Lue Iltalehden haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa