Joka viides musiikkialalla työskentelevä kokenut seksuaalista häirintää, selviää kansainvälisessä tutkimuksessa

Kyselyn tulokset ovat linjassa tuoreen kotimaisen tutkimuksen kanssa.
10.3.2023 10:39

Yhdysvaltalainen musiikin jakeluun, kustannustoimintaan ja lisensointiin keskittynyt TuneCore on teettänyt kansainvälisen tutkimuksen, jossa selvitettiin musiikkialalla työskentelevien tasa-arvoisuutta. Kolmatta kertaa järjestettyyn tasa-arvokyselyyn vastasi yli 1 600 musiikkialalla työskentelevää 109 eri maasta. Vastaajista miehiä oli 49 %, naisia 45 % ja loput muunsukupuolisia. Vastaajien joukossa oli niin artisteja, levy-yhtiöväkeä, manageriportaan edustajia kuin livemusiikkikentällä työskenteleviä.

Vastaajista joka viides kertoo kokeneensa työssään seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Naisvastaajista reilu kolmannes on kokenut häirintää, muusukupuolisista vielä useampi. Tutkimuksessa myös selvisi, että kaikista vastaajista 62 % kertoo mielenterveysongelmiensa lisääntyneen sen jälkeen, kun nämä ovat alkaneet työskennellä alalla. Miesten kohdalla luku on 48 %, naisten 76 % ja muunsukupuolisilla lähes 90 %.

Lisäksi kyselyyn vastanneista naisista 73 % ja muunsukupuolisista 83 % uskoo, että alalla tapahtuu syrjintää sukupuolen vuoksi. Miehistä vain 39 % vastanneista uskoo tähän. Hieman yli puolet vastanneista myös katsoo, että cismiehille maksetaan enemmän palkkaa kuin naisille tai muunsukupuolisille.

Kansainvälisen Be The Change -tutkimuksen tuloksiin voi tutustua tarkemmin täällä.

Be The Change -kyselyn tutkimukset ovat linjassa paitsi Teoston ja kumppanien tuoreen tutkimuksen myös viime keväänä julkaistun Muusikkojen liiton tilaaman kyselyn kanssa, jossa selvitettiin Suomessa alan työntekijöiden kokemaa epäasiallista käytöstä.

Lisää luettavaa