Jukka Nousiaisen menneisyydestä löytyi pirun hyvä, Hookynkin diggaama New Order -cover – Kuuntele!

Soikohan Jukan mankassa New Orderin kassu?

Tämä yllätti. Tuoreiden New Order -keikkauutisten innoittamana Jukka Nousiainen (Räjäyttäjät, Jytämimmit ja sata muuta bändiä) kaiveli esiin takavuosilta 3V-artistinimellä tekemänsä New Order -coverin.

Versio julkaistiin vuonna 2006 New Order -coverlevyllä Community 2: A NewOrderOnline Tribute, ja kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on fanien tekemistä versioista koottu levy.

Julkaisun painoarvoa nostaa kummasti se, että kappaleita valitsemassa olivat myös New Orderin jäsenet, ja 3V:n version valitsi itse Peter Hook!

Kyseessä on erittäin toimiva autotalliboogieversio siitä kaikkein ikonisimmasta New Order -klassikosta eli Blue Mondaysta. Kuunnelkaapa alta:

Iskulauseenani ”Iskee kuin kolme volttia!” Eli eipä just ollenkaan, haha!

Mutta kuinka kaikki tapahtui? Annetaan Jukalle puheenvuoro:

– Tein talvella 2005 paljon musiikkia itsekseni, ilman mitään kummempia laajempia julkaisuajatuksia. Nimenä käytin paristokoteloista tuttua merkintää 3V, iskulauseenani ”Iskee kuin kolme volttia!” Eli eipä just ollenkaan, haha! Siihen aikaan kuuntelin paljon Joy Divisionia ja New Orderia, ja erittäin ahkerasti Iggy Popin The Idiotia. Ehkä Idiotin vaikutuksesta keksin kääntää Blue Mondayn yökerhojunttauskompin shuffleksi, ja siihen sitten oli luontevaa soittaa Neil Young -tyyppistä kitaranränkkäystä kasettisanelukoneen läpi.

– Vuosi tämän jälkeen ystäväni Gaius Turunen, joka oli huomattavasti pidemmälle Manchesterin musameininkeihin (ja muihinkin) perehtynyt kuin minä sai päähänsä, että minun Blue Monday -versioni pitää lähettää Neworderonline-sivustolla järjestettyyn kilpailuun, jossa fanien eniten tykkäämät versiot pääsivät mukaan Community2-kokoelmalevylle.

Yllättäen 64 kappaleen joukosta Hooky ja Potts tykkäsivätkin molemmat juuri minun tekeleestäni.

– Myös Peter Hook ja hänen silloisen yhtyeensä Monacon laulaja David Potts valitsivat levylle pari suosikkiaan. Itse kilpailussa en pärjännyt, mutta yllättäen 64 kappaleen joukosta Hooky ja Potts tykkäsivätkin molemmat juuri minun tekeleestäni ja niin minun rätisevä käppäversioni päätyi kanadalaisen Retroforward-lafkan syksyllä 2006 julkaisemalle cd:lle!

– Itsehän en olisi tuota ikinä lähettänyt muualle kuin kavereiden sähköposteja tukkimaan. Siksi halusinkin myös Gaiuksen ääntä mukaan lopulliseen versioon joten vänkäsin jälkikäteen hänet lausumaan loppuun ”Grows cold..” ja kilistämään komppipeltiä. Älyttömän hyvä tuli!

Ja mitäs, siellä kehvelit junnaavat tutun kuuloista komppia!

Asiaan liittyy vielä mielenkiintoinen jälkinäytös. Vuosi coveralbumin julkaisun jälkeen Jukka sai kyseisen levylafkan tyypiltä sähköpostin, jossa oli ääninäyte Hookyn Monaco-yhtyeen Blue Monday – liveversiosta.”Rings a bell?”, sähköpostissa kysyttiin.

– Kuuluu spiikki: ”Surprise this one..prepare to be schocked” ja mitäs, siellä kehvelit junnaavat tutun kuuloista komppia! En tiedä oliko tapaus ainutkertainen vai soittivatko he enemmänkin sitä tuohon tyyliin. Selvää kuitenkin on, mistä he olivat idean saaneet!

Monacon Blue Monday -versiosta löytyy Youtubesta vain erittäin ruvelle säröytynyt versio, mutta kyllä siitäkin kuulee sovituksen samankaltaisuuden 3V:n version kanssa:

P.S. Samalle kokoelmalle päätyi toinenkin suomalainen versio, yhden albumin julkaisseen O’ou-europop-bändin Dream Attack -cover. Sen voi kuunnella kaikista maailman paikoista MySpacesta (juu, sivusto on yhä pystyssä…)