Kaksi vuosikymmentä kestäneessä kiistassa viimein sopu – Rollarit palauttivat The Verven hitin oikeudet takaisin

https://youtu.be/1lyu1KKwC74

Richard Ashcroft sai megahitin tekijätiedot takaisin itselleen.

Yli 20 vuotta jatkuneessa taistelussa The Verven Bittersweet Symphony -megahitin tekijänoikeuksista ja tekijäkrediiteistä on päädytty viimein ratkaisuun, joka ilahduttaa suuresti Verven nokkamies Richard Ashcroftia, uutisoi NME.

Bittersweet Symphonyssa käytetään neljän sekunnin mittaista samplea The Rolling Stonesin The Last Time -kappaleen orkestraatioversiosta. Bändi hankki aikanaan oikeudet Andrew Oldhamin orkesterin äänityksen käyttöön, mutta Rolling Stonesin edustajien mukaan biisissä käytettiin sovittua isompaa osaa kappaleesta ja menevän plagioinniksi. Yhtye sai pitää biisin Urban Hymns -albumillaan (1997) ainoastaan antamalla tekijänoikeudet ja rojaltit Mick Jaggerin ja Keith Richardsin nimiin, minkä vuoksi Verve ja Ashcroft eivät ole kaikkien näiden vuosien aikana tienanneet kappaleella senttiäkään.

Asiaan on kuitenkin nyt kaikkien vuosien jälkeen tullut muutos. Ivor Novello Awardseissa 23. toukokuuta elämäntyöpalkinnon pokannut Ashcroft kertoi kiitospuheessaan saaneensa oikeudet Bittersweet Symphonyyn viimein takaisin itselleen.

”On suuri ilo ilmoittaa, että kuukausi sitten Mick Jagger ja Keith Richard suostuivat antamaan minulle osuuteni Bittersweet Symphonysta. Mickin ja Keithin ystävällinen ja jalo ele mahdollisti tämän uskomattoman ja ylentävän käänteen ja he ovat myös ilomielin suostuneet poistamaan nimensä tekijätiedoista ja kaikki heidän rojaltinsa ohjautuvat nyt minulle”, Ashcroft kertoo tiedonannossaan.

”Haluan kiittää erityisesti managereitani Steve Kutneria ja John Kennedyä sekä Stonesin managereita Joyce Smythia sekä Jody Kleiniä ja osoittaa sydämelliset kiitokseni ja kunnioitukseni Mickille ja Keithille. Musiikki on voimaa.”

Ashcroft kommentoi BBC:lle, ettei ole koskaan syyttänyt Jaggeria tai Richardsia asiasta tai kantanut heille kaunaa vaan kiista tekijänoikeuksista oli yksinomaan Rolling Stonesin nyt jo edesmenneen managerin Allen Kleinin aikaansaannoksia.

”Minulla ei koskaan ole ollut henkilökohtaisesti mitään Stonesia vastaan. He ovat aina olleet minulle maailman mahtavin rock ’n’ roll yhtye”, Ashcroft toteaa.