Käymme joulun viettohon kuus-kuus-kuusin kynttilöin – Haastattelussa Marco Hietala

10-vuotisjuhlakiertuetta viettävä Raskasta Joulua -kokoonpano kokeilee siipiään myös Euroopan markkinoilla viikko sitten julkaistun englanninkielisen Ragnarok Juletide -albumin avulla. Sen äänityksiä tehtiin jo heinäkuun helteissä ja studiossa oli melkoisen hikiset oltavat joululauluja purkittaessa.

”Ollaanhan me kohdattu paheksuntaakin”

Marco Hietalan mukaan on mukava koettaa rahkeita ulkomaillakin.

– Suomessa on ollut hurja suosio ja keikkasalit ovat olleet loppuunmyytyjä. Kokeilemalla selviää, onko kenties Euroopassa kiinnostusta tällaiselle versioinnille ja pääsisikö kenties keikoille asti sielläkin.

Marcon oma joululaulusuosikki on Sylvian joululaulu, johon maailmaa kiertävän muusikon on helppo samaistua kaipuussa Pohjolan joulunviettoon. Hietalalle joulunaika on ollut mukulasta asti tärkeää perheen yhdessäolon ja hyvän mielen vuoksi.

Raskasta Joulua -projekti lähti kokeiluun vähän vitsillä, mutta pyrkimys hyviin sovituksiin ja show’hun on aina ollut tärkeimmät elementit. Artistiporukka ei edes tajunnut projektia aloitettuaan, millaista suosiota ja huomiota koko Raskasta Joulua voisi aiheuttaa.

”Joululauluja arvostan niiden historiallisesta ja nostalgisesta näkökulmasta”

– Ollaanhan me kohdattu paheksuntaakin. On olemassa niin sanottuja hevipuristeja, jotka eivät siedä minkäänlaista jeesustelua ja toisaalta vastakkaiselta suunnalta luullaan, että me häpäistään joululauluja. En itse ole mitenkään uskovainen. Kyseessä on ikivanhat mytologiat ja tarinat, kuten monissa muissakin lauluissa ja lyriikoissa. Laulavathan esimerkiksi iskelmätähdet usein ikuisesta rakkaudesta, joka sekin päättyy viimeistään, kun lusikka heitetään nurkkaan. Joululauluja arvostan niiden historiallisesta ja nostalgisesta näkökulmasta, Hietala naureskelee.

Suuren artistikatraan ja bändiporukan kanssa työskentely on toimivaa ja hauskanpitoa riittää. Hietalasta kokoonpanon yhdessäolo on vähän kuin oma planeettansa, jossa vallitsee anarkistinen huumorikulttuuri. Porukka matkaa virne naamalla ympäri Suomea ja show’sta toiseen. Heille siitä on kehkeytynyt oman joulun aloitus.

Tänä vuonna kiertueen varsinaista 10-vuotisjuhlaa juhlitaan Helsingin jäähallissa 18. joulukuuta, jossa esiintyvät lähestulkoon kaikki kiertueen solistit: Marco Hietala, Tony Kakko, JP Leppäluoto, Elize Ryd, Antti Railio, Ari Koivunen, Ville Tuomi, Antony Parviainen, Pasi Rantanen, Tommi Salmela ja Kimmo Blom. Esiintyjät vaihtelevat kiertueella paikkakuntakohtaisesti.

Raskasta Joulua -kiertueen kymmenes juhlavuosi käynnistyy tänä lauantaina 15. marraskuuta Joensuun Carelia-salista. Konserttikiertue on tähän mennessä mittavin, ja useilla paikkakunnilla liput on loppuunmyyty jo nyt.

Kiertuepäivämäärät löytyvät täältä.

Englanniksi joulun raskaus välittyy tähän tapaan: