Keith Richards muistelee kertaa, kun Chuck Berry käveli hänen luokseen ja tempaisi kyselemättä turpaan

Mitä ikinä teetkään, älä mene räpläämään muusikkojen työvälineitä. Tämän läksyn sai Rolling Stones -suuruus Keith Richardskin oppia kantapään kautta. Näin ainakin herra itse kertoo Rolling Stonessa.

Richards muistelee artikkelissa vanhaa idoliaan Chuck Berryä lämmöllä. Tappelunnujakka syntyi, kun Richards oli katsomassa Berryn keikkaa New Yorkissa ja suuntasi konsertin jälkeen takahuoneeseen. Berryn pukuhuoneessa artistia odotellut Richards huomasi rock’n’roll-legendan kitaran ja nypläsi sen kieliä, kun ovi aukesi ja Berry astui sisään. Sen kummemmin harkitsematta nyrkkeilyäkin harrastanut Berry harppoi Richardsin luo ja löi häntä suoraan naamatauluun.

”Tajusin kyllä, että minä se olin siinä väärässä. Jos minä tulisin pukuhuoneeseeni ja näkisin jonkun pelleilevän kitarani kanssa, olisi ihan luonnollista tempaista kaveria”, Richards mainitsee.

Kaiken kaikkiaan Richards muistelee idoliaan kauniisti ja lämmöllä. Chuck Berry oli koko Rolling Stonesin esikuva, jonka soitto- ja sävellystaitoa Keef ylistää.

”Chuck on tavallaan meidän kaikkien isoisämme. Vaikka joku rockkitaristi ei nimeäisi Chuckia vaikuttimekseen, tällaisen kaverin oma oppi-isä on varmasti ottanut mallia Chuck Berryltä. Chuck on rock’n’rollia sen puhtaimmassa muodossa”, Richards sanoo.

”Hän käytti koko kättään soittaessaan, myös olkapäätään ja kyynäriään. Useimmat meistä käyttävät vain ranteita, minäkin vasta harjoittelen sitä olkapäätä. Eikä Chuck ollut tyypillinen soittaja, joka irvistelee joka nuotin kohdalla. Hän hymyili soittaessaan.”

Richardin mukaan Berry osasi olla äreä, mutta joskus mies väläytteli lämpimämpääkin puoltaan.

”Saatoimme istua alas, harjoitella ja olla, että ’kuule, ihan näin meidän kesken, me kyllä osataan tämä homma’. Ne olivat kauniita, erilaisia hetkiä.”

Kaiken kaikkiaan kaunis muistelujuttu Rollari-ikonilta, kannattaa lukea kokonaan. Eikä Richardsilta irtoa kehuja aivan helpolla, kuten vaikka Black Sabbath, David Bowie, Prince, Led Zeppelin ja lukemattomat muut Keefin hampaisiin joutuneet artistit ja bändit ovat saaneet huomata.