Kohutun Sex Pistols -sarjan ohjaaja ei ole moksiskaan John Lydonin kritiikistä – ”Haluan, että hän hyökkää sitä vastaan”

Anson Boon (vasemmalla) esittää John Lydonia Pistol-sarjassa, jonka Lydon itse on jo lytännyt pohjamutiin.
FX/Hulu / BACKGRID / All Over Press

Danny Boyle sanoo Lydonilla olevan täysi oikeus sanoa sarjasta, mitä haluaa.

31. toukokuuta saa Hulu-suoratoistopalvelussa (Suomessa Disney Plus -palvelussa) ensiesityksensä ohjaaja Danny Boylen (Trainspotting, Slumdog Millionaire, The Beach) punklegenda Sex Pistolsista kertova kuusiosainen Pistol-sarja, joka pohjautuu kitaristi Steve Jonesin muistelmiin.

Sarja on ollut otsikoissa pääosin sen vuoksi, että Sex Pistols -nokkamies John Lydon alias Johnny Rotten on ollut todella äänekkäästi sitä vastaan ja muun muassa haastoi entiset bänditoverinsa oikeuteen estääkseen yhtyeen musiikin käyttämistä sarjassa. Sarjassa vastaavina tuottajina toimivat Jones sekä rumpali Paul Cook kuitenkin voittivat oikeuskäsittelyn.

The Guardian -lehden haastattelema ohjaaja Boyle sanoo, ettei ota Lydonin kritiikkiä itseensä vaan laulajalla on täysi oikeus sanoa sarjasta mitä haluaa.

”Hän on nero, mutta hänestä ei voi tehdä sarjaa, koska häntä ei voi käsitellä. Kaikki tietävät sen. Joten Steven kirja on ikään kuin sivuovi ja antaa mahdollisuuden tarkastella koko ryhmää. Mutta täytyy tunnustaa, että mukana on nero, joka on Rotten. Hän on henkilö, joka muutti kaiken, avainhenkilö kulttuurimaisemassamme”, Boyle toteaa.

”Rakastan Lydonia sen vuoksi, mitä hän tekee enkä halua, että hän pitää sarjasta – haluan, että hän hyökkää sitä vastaan. Se on hänen oikeutensa. Miksi muuttaa tapoja, jotka sinulla on ollut koko eliniän?”

Boyle sanoo kuitenkin olevansa yllättynyt, että sarjalle näytettiin vihreää valoa ja sellainen saatiin ylipäänsä tehtyä, koska ohjaajan mukaan yhtyeen tarina on sellainen, jota kaikki eivät halua kertoa. Hänelle itselleen se on kuitenkin tarina, joka nimenomaan täytyy kertoa.

”Muistan niiltä ajoilta, sen miten elämäsi oli ’ajoitettu’. Tajusit, että sinusta tuli isäsi, mikä ilmeni eri luokissa eri tavoilla. Tulit perimään asioita ja jatkamaan isäsi mukaan, halusit sitä tai et”, Boyle muistelee punkin syntyaikojen ilmapiiriä 1970-luvulla.

”Sex Pistols oli kaikessa rienaavuudessaan ja epäkunnioittavuudessa se murtumapiste: ’Ei, te voitte tehdä elämälläni mitä vittua ikinä haluatte. Jos haluat tuhlata sen, tuhlaa se. Ole vapaa, ole tyhjänpäiväinen, ole toivoton, kuvota kaikkia. Se on sinun elämäsi, tee sillä mitä haluat’. Jälkikäteen katsottuna ymmärrät, että juuri se oli merkittävää. Ihmiset eivät enää palanneet siihen ajatukseen, että heidän pitäisi hypätä isiensä kenkiin ja seurata heitä tehtaisiin.”