Kotiteollisuus yllättää Sotakoira-albumilla – PÄIVITYS

24.8.2012 09:53

Kotiteollisuus on varmistanut Sotakoira II -albuminsa biisilistan. Cover-levyllä soivat seuraavat näkemykset:

1. Idoli (Juice)
2. Ei raha oo mun valuuttaa (Appendix)
3. Aikaa ei ole (Psychoplasma)

Kotiteollisuus on varmistanut Sotakoira II -albuminsa biisilistan. Cover-levyllä soivat seuraavat näkemykset:

1. Idoli (Juice)
2. Ei raha oo mun valuuttaa (Appendix)
3. Aikaa ei ole (Psychoplasma)
4. Kadun lait (Jarno Sarjanen)
5. Jossain (Merja Rantamäki)
6. Kytät on natsisikoja (Kaaos)
7. Jeesukset (Lama)
8. Virsi (Juice)
9. Pitäis päästä telkkariin + Vittu (Välikausitakki)
10. Kone (Motelli Skronkle)
11. Haltin häät (Taiska)
12. Yksinäinen (Reijo Kallio)
13. Koottava lasinen muurahaispesä (Kari Peitsamo)
14. Manala (Haikara)

Soundin ennakkokuuntelema albumi pesee Suomen listaykköseksi aikoinaan paahtaneen Sotakoiran I:n mennen tullen. Yllätyksiäkin on luvassa, sillä Motelli Skronklelta lainattu Koneen sovitus poikkeaa alkuperäisestä melkoisen totaalisesti.

– Tämä sovitus syntyi aika pitkälti miksauksen yhteydessä. Tuottajallamme Mikko Karmilalla oli visio, jonka hän lopulta toteutti meiltä kysymättä. Soitimme vain talteen erilaisia ottoja, joita sitten miksauksen yhteydessä liimailtiin yhteen. Vain lauluosuus on yhtenäinen, sitä ei tarvinnut juurikaan hieroa, laulajakitaristi Jouni Hynynen kertoo.

Haikaran Manala puolestaan todistaa vastaansanomattomasti, että Kotiteollisuus osaa soittaa muutakin kuin "Kotiteollisuutta" – Jouni Hynysen haastattelulausunnot ("ei me osata soittaa kuin yhdellä tyylillä ja yhdenlaisia biisejä") voi siis heittää roskakoriin.

– Tämä on puolestaan miun sovittama. Oikaisin mutkissa häikäilemättömästi ja rakensin biisin sellaiseksi, että sen riffittelyt kuulostaisivat edes vähän meiltä, välittämättä alkuperäisen version sävelistä tai sävellajeista. Pidän toki alkuperäisestäkin kovasti, mutta tajusin siinä olevan aika paljon "ilmaa", ainakin meidän kannalta. Toimin kuten sängyssä: suoraan asiaan ilman mitään lämmittelyjä. Jätkät eivät aluksi tajunneet biisiä ollenkaan, mutta lopulta sen rumpuosuudet menivät kuitenkin aika vaivattomasti talteen. Minä soitin kappaleen kitaraosuudet ja bassot. Hongisto oli talletusvaiheessa jo sammunut.

Kerrottakoon myös, että muun muassa rumpali Jari Sinkkonen on äänessä (niin, hän laulaa) tulevalla pitkäsoitolla. Niin ja mainittu Hongisto.

– Karmilahan tämän idean keksi. Hän ei ole turhaan kieroin tuntemani ihminen.

Hynynen kertoo Sotakoirasta myös yleisemmin:

– Biisivalinnat olivat kivuttomia. Minä ja Hongisto pystyimme heittämään "pakolliset" punk- ja iskelmäbiisit ja välttämättömät Juicet lähes yhdeltä istumalta. Taiteellisimpia biisejä piti sitten hieman pohtia. Pakkosyötin Haikaran Manalan jätkille ja lopulta siitä tuli yksi levyn keskeisimmistä biiseistä. Sinkkonen veti ässän hihasta ja ujutti sekaan Psychoplasman I´ve Been Here Before -klassikon, johon piti tietysti tehdä suomenkieliset sanat, Hynynen sanoo ja jatkaa:

– Tarkoitus oli olla vain muutama päivä studiossa ja äänitellä rennosti parit coverit. Lopulta sessioita olikin useampi ja biisejä äänitettiin lopulta melkein parikymmentä. Levylle valittiin tietenkin parhaimmat näistä versioista. Tämä kaikki tehtiin, jotta saisimme kasaan parhaan mahdollisen kokonaisuuden, eräänlaisen teemalevyn, jonka johtavana ajatuksena voisi olla vaikka The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Lopulta levystä tuli niin henkilökohtainen, että tajusin sen kertovan minun elämästäni.

Sotakoiran materiaalia (ja vähän muutakin) kuulee livenä seuraavasti:

19.10. Vammala, Baron
26.10. Pori, Bar Kino
27.10. Tampere, Yo-talo
02.11. Mikkeli, Vaakuna
03.11. Varkaus, Z-one
09.11. Turku, Klubi
10.11. Kouvola, House of Rock
16.11. Jämsä, Himos Areena
17.11. Kaustinen, Viihderavintola
23.11. Joensuu, Kerubi
24.11. Kitee, Kiteenhovi
30.11. Oulu, Teatria
01.12. Seinäjoki, Rytmikorjaamo

www.kotiteollisuus.com

Lisää luettavaa