Lauantaisoittolista: Suomalaismuusikoiden Metallica-suosikit

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarja, osa numero 26: suomalaismuusikoiden Metallica-suosikit.

Metallica soittaa Helsingin Sonispheressä keskiviikkona 28. toukokuuta By Request -keikan, eli fanit ovat saaneet päättää illan aikana kuultavat kappaleet. 

Soundi tiedusteli keikan alla muutamien suomalaismuusikoiden ykköstoiveita perusteluineen. Samalla syntyi erinomainen Metallica-soittolista, jonka avustuksella on hyvä valmistautua tulevaan. Tai nuolla haavojaan jos keikka jää väliin.

Syksyllä käynnistyneessä juttusarjassa omat soittolistansa ovat tehneet aiemmin muun muassa Artturi Taira, Don Johnson Big Band -nokkamies Tommy LindgrenYona, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Ilari Kivelä, veljensä keikkakokoonpanosta tuttu Ville Kela, Damn Seagulls -laulaja Lauri Eloranta, soittolistallaan kuubalaistunnelmiin vienyt Suvi Isotalo, Death Hawks -keulahahmo Teemu Markkula, Lemonator-solisti Lasse Kurki, oppivuosiensa äänimaisemaan tutustuttanut Olavi Uusivirta, Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, hevimieltymyksiinsä opastanut Egotripin Knipi sekä Magenta Skycode- ja PMMP-yhteyksistä tuttu Jori Sjöroos.

Paljon lisää Metallica-asiaa luvassa 21.5. ilmestyvässä Soundissa 5/2014.

Lauantaisoittolista #26:

Suomalaismuusikoiden Metallica-suosikit

Jari Mäenpää (Wintersun), toivebiisi: Fight Fire With Fire

”Kappaleen aggressiivisuuden ja mukavan synkän tunnelman ansiosta. Olen soittanut tätä huvikseni viime aikoinakin, sillä kappaleen ankara sahaus on mainiota rytmikäden treeniä. Tiedoksi kaikille Fight Fire With Fireä tapaileville Youtube-nörteille: opetelkaa soittamaan se kakkosriffi oikein (naurua).”

 

Tomi Joutsen (Amorphis), toivebiisi: Blackened tai Seek And Destroy

Blackenedistä löytyy hienoa riffittelyä, heti maagisen kitaraulinaintron jälkeen. Paras ”bilehenkinen” Metallica-ralli taas on Seek And Destroy, jota tuli nuorena kollina luukutettua korvalappustereoissa ja vähän myöhemmin omakätisesti rummuillakin.” 

 

Herra Ylppö, toivebiisi: Motorbreath

”Kovin veto olisi ehdottomasti Motorbreath. Lähinnä sen takia, että kaikki muut Metallica-suosikkini olen livenä jo kuullut, mutta tämä lapsuuden suosikkikaahaus on vielä kokematta!”

 

Jules Näveri (Profane Omen), toivebiisi: The Frayed Ends Of Sanity

”Olen kolunnut useamman Metallica-keikan saman kaveriporukan kanssa ja olemme joka keikalla karjuneet eturivissä fudiskuoro-henkisesti biisin ”lähtömullitusta”. Kerran saimme James Hetfieldiltä jopa eräänlaisen vastauksen, sillä mies tapaili hetken biisin alkuriffiä ja tokaisi mikrofoniin ”we can hear you” tai jotakin vastaavaa.”

”Pistäisin vanhat herrat hikoilemaan oikein huolella erään Dyers Even tahdissa.”                                                       – Sami Hinkka (Ensiferum)

 

Sami Hinkka (Ensiferum), toivebiisi: Dyers Eve

”Pistäisin vanhat herrat hikoilemaan oikein huolella erään Dyers Even tahdissa. Biisin kitarat, tuplabassarit ja rankka lauluosuus tekivät aikanaan niin suuren vaikutuksen, etten uskonut mitään kovempaa maailmasta löytyvänkään.” 

 

Jori Sara-aho (Speedtrap), toivebiisi: Hit The Lights

”Jos kuvitellaan, että Metallica kuulostaisi edelleen samalta kuin vuonna 1983, niin vaihtoehtoja on vain tämä yksi. Kuulin aikoinani Ride The Lightningin sekä Master Of Puppetsin ennen Kill ’Em Allia, ja debyyttiin tutustuminen olikin sitten yhtä aikaa riemastuttavaa ja järkyttävää. Sen seurauksena löysin kaikki ne bändit, joita Metallican tyypit olivat itse aikoinaan kuunnelleet.”

Antti ”Ande” Kiiski (Rytmihäiriö), toivebiisi: The Four Horsemen

”Hieno biisi, joka ei ole tainnut bändin setissä viihtyä ainakaan liikaa. Puhkikuluneet Nothing Else Mattersit ja kumppanit voisivat muutenkin tehdä tilaa yhtyeen vanhemmalle tuotannolle.”

”Puhkikuluneet biisit voisivat tehdä tilaa yhtyeen vanhemmalle tuotannolle.”                                                                – Ande (Rytmihäiriö)

Joni ”Jontte” Suodenjärvi (Hateform), toivebiisi: Blitzkrieg tai Dyers Eve

”Joku harvinaisempi juttu olisi kova sana… Ehkäpä lainabiisi Blitzkrieg, jonka Metallica julkaisi Creeping Death -singlen b-puolella. Metallican omista kappaleista ääni menee Dyers Evelle − sen kokeminen olisi yksinkertaisesti mahtavaa.”

 

Jarmo ”Jape” Ylinikka (Doom Unit), toivebiisi: My Friend Of Misery

”Metallicalta löytyy todella monta raitaa, joita olisi mukava fiilistellä livenä, mutta valitsen tällä kerralla My Friend Of Miseryn. Olen toki nähnyt yhtyeen parikin kertaa estradilla, mutta tätä biisiä ei ole tuolloin setistä löytynyt. Kappale on loistava ja toimisi varmasti elävänäkin todella komeasti.”

 

Eero Heinonen (The Rasmus), toivebiisi: Orion tai Welcome Home (Sanitarium)

”Joku Master Of Puppets -albumin kappale maistuisi mainiosti, esimerkiksi Orion tai Welcome Home (Sanitarium). Näitä biisejä on tullut harvemmin kuultua livenä.”

 

Jussi Lehtisalo (Circle), toivebiisi: No Remorse

”Huikeaa riffittelyä ja tunnelmia. Biisi löytyy Metallica-suosikiltani Kill ’Em Allilta ja muun muassa tämäkin James Hetfieldin johtama kappale paljastaa karulla tavalla sen, että oikea käsi onkin heavykitaristin tärkeämpi käsi, vaikka moni luuleekin otelaudalla päättömästi juoksentelevan vasurin olevan oleellisempi.”

 

Jarkko Martikainen, toivebiisi: Fight Fire With Fire

”Muistan edelleen, miten vakuuttavan kipakalta tämä kappale tuntui vuonna 1984. Sympaattinen se on toki edelleen, vaikka moni muu orkesteri onkin kirjoittanut yhtä hyviä lauluja ja lisännyt toki kierroksiakin bpm-kisailun edetessä.”

Pekka ”Pexi” Olkkonen (Stam1na), toivebiisi: Master Of Puppets

”Selvä homma: Master Of Puppets! Kappaleen legendaariset downpicking-riffit toimivat edelleen täysillä. Master, master!”

 

Rainer Nygård (Diablo), toivebiisi: Mama Said

”Tällainen yhden biisin valitseminen ei ole kovinkaan helppoa… Sen vuoksi täytyykin tehdä joku epäortodoksinen nosto, joka vetää herneen Metallica-uskovaisten nenään. Mama Said on hyvä biisi vaikka se onkin kantria. Voisin jopa väittää, että olen kuulevinani jostakin sieltä sen ’pienen ihmisen äänen’. Jos näin ei ole, niin sitten homma on aika hyvin feikattu!”

 

* * * * *

 

Metallica soittaa Sonisphere-festivaalin pääesiintyjänä Helsingin Hietaniemen uimarannalla keskiviikkona 28. toukokuuta. Bändiltä kuultiin tuoretta materiaalia maaliskuussa Etelä-Amerikassa, jossa yhtye esitti Lords Of Summer -kappaleen ensimmäisen kerran.