Lynyrd Skynyrdille takaisku oikeudessa: yhtyeen ja entisen rumpalin välisessa riidassa katkera päätös

Lynyrd Skynyrd 1970-luvulla. Artimus Pyle kuvassa kolmas oikealta.
AOP

Lynyrd Skynyrdin ainoa alkuperäisjäsen Gary Rossington on oletettavasti pahalla päällä. New Yorkissa toimiva valitustuomioistuin päätti kumota edellisen, viime vuonna annetun oikeuden päätöksen kieltää Street Survivors: The True Story of the Lynyrd Skynyrd Plane Crash -elokuvan julkaisu. Vuoden verran hyllyllä ollut filmi pääsee nyt siis levitykseen vastoin Rossingtonin sekä Ronnie Van Zantin ja Steve Gainesin perikuntien toiveita. Asiasta kertoo Rolling Stone.

Street Survivors -elokuva perustuu Lynyrd Skynyrdin entisen rumpalin Artimus Pylen kokemuksiin yhtyeessä. Pyle oli mukana vuoden 1977 kohtalokkaassa lentokoneonnettomuudessa, joka vaati Van Zantin, Steve Gainesin ja taustalaulaja Cassie Gainesin hengen. Bändi oli sopinut vuonna 1988, ettei kukaan jäsen yrittäisi hyödyntää onnettomuutta rahallisesti, ja sensurointivaatimuksessa vedottiin tähän sopimukseen. Alun perin tuomari näkikin Pyle-elokuvan aiheuttavan merkittävää haittaa Lynyrd Skynyrdille sekä menehtyneiden jäsenten perikunnille.

Päätöksestä valitettiin, ja nyt valitustuomioistuin päätti yksimielisesti vapauttaa elokuvan julkaistavaksi. Päätöksen mukaan elokuva keskittyy koko bändin sijaan Pyleen, ja tällä on oikeus kertoa oma tarinansa. ”Onnettomuus on osa orkesterin historiaa, mutta se on myös Pylen oma kokemus yhtyeen kanssa. Luultavasti hänen tärkein kokemuksensa”, oikeus totesi.

Street Survivorsin julkaisevan Cleopatra Recordsin lakimies kuvailee päätöstä ilmaisuvapauden voitoksi. Rossington ja kumppanit varmaan kuvailevat sitä eri tavalla.