Maailman ensimmäinen David Bowie -patsas töhrittiin lähes heti paljastuksensa jälkeen – vandaali vaati väärin perustein rahojen lahjoittamista kodittomille

30.3.2018 16:58

Maailman ensimmäinen David Bowie -patsas paljastettiin sunnuntaina 25. maaliskuuta ja kesti alle kaksi vuorokautta, kun patsas joutui ilkivallan kohteeksi. Patsaksen sotkenut vandaali vaati kaupungin ruokkivan ensin kodittomat.

Bowie-patsas pystytettiin Aylesburyn kylän torille, jonka läheisyydessä sijaitsevalla Friar’s-klubilla muusikkolegendan kerrotaan esiintyneen ensimmäistä kertaa Ziggy Stardust -hahmonaan. Kuvanveistäjä Andrew Sinclairin veistelemä Earthly Messenger  -niminen teos kuvastaa muusikkolegendan eri alter egoja ja sen yläpuolelle asetetut kaiuttimet soittavat jonkin 2000:sta Bowie-kappaleesta tunnin välein.

Sunnuntaina 25. maaliskuuta paljastettu patsas ehti olla kaiken kansan katseltavana vain 35 tunnin ajan ennen kuin se kärsi ilkivaltaa. Patsaan ympärille kirjoitetut tägit vaativat ruokkimaan kodittomat ensin (”Feed the homeless first”) ja toivottivat Bowielle rauhallista lepoa (”RIP DB”).

Kylän valtaapitäviä kritisoineet ilkivallan tekijät eivät kuitenkaan tienneet, että patsas oli rahoitettu vapaaehtoisten lahjoittajien toimesta, eikä sen pystyttämiseen saatu rahoitusta julkisista varoista. Vapaaehtoiset huolehtivat myös patsaan puhdistamisesta.

– Haluaisin huomauttaa, että tämä patsas sai tasan nolla puntaa julkista rahaa. Aivan oikein, nolla puntaa. Se oli rahoitettu täysin joukkorahoituksella yleisön jäsenten toimesta, mukaan lukien minut itseni. Yksi tukemistani hyväntekeväisyyksistä on kodittomien asuntola, sillä kodittomuus ja köyhyys ovat äärimmäisiä vitsauksia, jotka täytyy ratkaista, Aylesburyn pormestari kommentoi.

NME:n mukaan paikallinen Bowie-tosifani on luvannut lahjoittaa 5000 puntaa kodittomien asuntolalle, jos patsasta töhrinyt henkilö ilmoittaa itsensä virkavallalle. Patsaan ympärille on ilkivallanteon jälkeen asennettu kameravalvonta.

Lisää luettavaa