Michael Monroe listaa elämänsä kymmenen tärkeintä levytystä – ”Tämä kappale vahvisti päätökseni ryhtyä rock ’n’ roll -laulajaksi”

Michael Monroe
Sanni Pohjalainen

Monroe kertoi Classic Rockille, mitkä kappaleet ja levyt ovat tehneet häneen suurimman vaikutuksen.

Classic Rock -lehti pyysi rocklegenda Michael Monroeta listaamaan kymmenen levytystä, jotka ovat mullistaneet laulajan elämän. Kaikkien aikojen suurimmaksi sankarikseen Monroe nimeää Little Richardin, jolta tämä nostaa listalle kappaleen Long Tall Sally. Huuliharppua häntä innosti soittamaan Little Walter ja soolouralleen hän sai puolestaan potkua Little Steveniltä.

Voice Of America -kappale ja levy tekivät minuun syvän vaikutuksen. Jokaisen kappaleen sanat ovat väkeviä kannanottoja, mikä oli minulle suuri inspiraation lähde, kun aloittelin soolouraa ja aloin seistä biisintekijänä omilla jaloillani”, Monroe kuvailee.

Monroe nimeää yhdeksi sankarikseen myös Bon Scottin ja nostaa listalleen AC/DC:n High Voltage -albumin (1976) ja siltä löytyvän It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock’n’Roll) -klassikkokappaleen.

”Niihin sanoihin kiteytyy todella rokkibändissä olemisen todellisuus. Tämä kappale vahvisti päätökseni ryhtyä rock ’n’ roll -laulajaksi.”

Yksi Monroelle erityisen tärkeä kappale on Dead Boysin Ain’t It Fun, jonka tämä on myös äänittänyt duettona Axl Rosen kanssa. Kappale löytyy Guns N’ Rosesin vuonna 1993 julkaisemalta ”The Spaghetti Incident?” -coveralbumilta. Monroe sanoo olevansa erittäin ylpeä, että pääsi tällä tavalla kunnioittamaan hyvän ystävänsä, vuonna 1990 menehtyneen Dead Boys- ja The Lords Of The New Church -laulaja Stiv Batorsin muistoa.

”Minulla oli niihin aikoihin täysin hyödytön manageri, joka halusi dollarinkuvat silmissään tehdä minulle ’tuottoisan diilin’ kuultuaan yhteistyöstämme. Käskin häntä pysymään kaukana, koska en halunnut Guns N’ Rosesin muuttavan mieltään ja jättävän biisin levyltä rahan takia tai siksi että vaikuttaisin ahneelta”, Monroe muistelee.

”Olin huomannut, että monet tyypit alalla, jopa toiset muusikot, näkivät Guns N’ Rosesin jonain pankkina ja halusivat käyttää heidän menestystään hyödyksi. Minusta se oli kuvottavaa. Minulle riitti, että levyn vihkoon merkitään ’Stiv Batorsin muistolle’ ja että nimeni kirjoitetaan oikein. Ja sen he tekivät.”

Monroen koko kymmenen lista lueteltuna alla. Lue tarkemmat perustelut täältä.

1. Little Richard – Long Tall Sally
2. Little Walter – My Babe
3. Little Steven & The Disciples Of Soul – Voice Of America
4. The Lords Of The New Church – Open Your Eyes
5. Dead Boys – Ain’t It Fun
6. AC/DC – It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock’n’Roll)
7. Mott The Hoople – All The Way From Memphis
8. Alice Cooper: Second Coming/Ballad Of Dwight Frye
9. Cheap Trick: He’s A Whore
10. The Undisputed Truth: Ball Of Confusion