Nirvanaa vastaan nostettiin kanne tekijänoikeusrikkomuksesta – Syynä bändin vuosikymmeniä oheistuotteissaan käyttämä piirros

Kevin Estrada /Shutterstock /All Over Press

Dante Alighierin kirjan kuvittajan perikunta syyttää bändiä tämän piirroksen väärinkäytöstä.

Brittiläisen taiteilijan C.W. Scott-Gilesin lapsenlapsi Jocelyn Susan Bundy on nostanut Nirvanaa, Live Nation Merchandisea ja sen Merch Traffic -alayksikköä sekä Silva Artist Managementia vastaan kanteen tekijänoikeusrikkomuksesta, uutisoi Blabbermouth. Bundyn mukaan yhtye on käyttänyt luvatta Scott-Gilesin tekemää piirrosta omissa oheistuotteissaan jo vuosikymmenien ajan.

Kyseessä on Scott-Gilesin piirros, joka on tehty Dante Alighierin Jumalainen näytelmä -runoelman vuonna 1949 julkaistua englanninkielistä laitosta varten. Piirros kuvaa Danten helvetin eri piirejä. Kuvaa on käytetty Nirvanan paidoissa ja muissa oheistuotteissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1989 ja vakituisemmin 90-luvulta lähtien, mutta kanteen nostanut kuvittajan perillinen sanoo kuulleensa asiasta vasta aivan hiljattain.

”Tammikuussa 2021 asianomistaja sai tietää, että vastaajat Nirvana ja Live Nation Merchandise ovat lisensoineet, promotoineet, myyneet, valmistaneet ja jaelleet vinyylilevyjä, t-paitoja, puseroita, huppareita, mukeja, hihamerkkejä ja muita oheistuotteita, joissa esiintyy käytännössä identtinen kuva”, kanteessa todetaan Blabbermouthin mukaan.

”Nirvana on antanut ymmärtää, että Kurt Cobain olisi tehnyt piirroksen tai että piirros olisi ollut Yhdysvalloissa tekijänoikeusvapaa, ja että Nirvana voisi siksi vapaasti käyttää kuvaa ilman hyväksyntää tai kompensaatiota. Nirvana ja muut vastaajat ovat vedonneet tähän vastatessaan asianomistajan pyyntöihin lopettaa kuvan väärinkäyttäminen Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella.”

Nirvanan jäsenet ovat jo muutaman vuoden olleet osallisena eräässä toisessa tekijänoikeusjupakassa, jossa muotisuunnittelija Marc Jacobsia syytetään bändin hymynaamalogon omimisesta ja luvattomasta käyttämisestä omassa vaatemallistossaan.