Nirvanan Kurt Cobainin viimeisistä päivistä kertovasta elokuvasta tehdään oopperasovitus

Gus Van Santin Last Days -oopperasovitus on tulossa ohjelmistoon Lontoossa.
8.4.2022 15:08
Michael Pitt esitti Kurt Cobainiin perustuvaa Blake-hahmoa Gus Van Santin Last Days -elokuvassa, josta tehdään nyt oopperasovitus.
Fine Line Features / Courtesy Everett Collection / All Over Press

Lontoon Royal Opera Housessa on syksyllä tulossa ohjelmistoon Last Days -niminen ooppera, joka on sovitus Gus Van Santin samannimisestä vuoden 2005 elokuvasta. Elokuva puolestaan pohjautuu Nirvana-nokkamiehen, 5. huhtikuuta 1994 menehtyneen Kurt Cobainin viimeisiin päiviin.

Oopperan ohjaavat Matt Copson ja Anna Morrissey. Musiikista vastaa Royal Opera Housen residenssisäveltäjä Oliver Leith, joka kertoo olevansa ”massiivinen” Nirvana-fani.

”Heidän musiikkinsa oli teinivuosieni soundtrack. Ensimmäiset kitaralla oppimani kappaleet olivat heidän biisejään”, Leih kertoo Louder-lehdelle.

”Olen säveltäjänä paljosta velkaa sen ajan grungelle. En ollut tätä ennen ajatellutkaan, mistä kokeellinen sekamelskani ja toistuvat teemani oikein kumpuavat.”

Leithin mukaan ooppera ei ratsasta tai mässäile Cobainin kuolemalla kuten ei Van Santin elokuvakaan tehnyt.

”Kaikki tietävät, että se tulee tapahtumaan. Sitä käytetään vain linssinä, jonka läpi arkipäivän unissakävelijän elämä korostuu. Esimerkiksi se, miten lähettiä pyydetään ’tulemaan toiste joku toinen päivä’, on hyvin traagista. Ja mielestäni oopperana panokset vain nousevat.”

Lisää luettavaa