”Oletettavasti yli 10 000 hengen tapahtumat ovat mahdollisia vasta 2021” – Tuska-festivaalin toimitusjohtajalta synkkä arvio koronan vaikutuksista

Tuska-yleisöä vuonna 2015.

"Toivottavasti valtiovalta ymmärtää, että sen käsissä on monin tavoin suomalaisen kulttuurikentän jatkuvuuden turvaaminen", toteaa puolestaan Provinssin Sami Rumpunen.

Maailmalla on jo peruttu useita tulevan kesän festivaaleja koronaviruksen vuoksi. Suomessa jotkin alkukesän festivaalit ovat ilmoittaneet siirtyvänsä loppukesälle tai syksyyn, mutta isoimmat tapahtumat kuten esimerkiksi Rockfest, Provinssi, Nummirock ja Tuska ovat vielä toistaiseksi toteutumassa suunnitelmien mukaan seuraten tarkasti tilanteen kehittymistä odottaen samalla valtiovallalta määräyksiä kokoontumisrajoitusten suhteen.

Creat otti yhteyttä muutamiin tapahtumajärjestäjiin ja kyseli heidän kuulumisiaan tässä varmasti hermoja raastavassa epävarmuuden tilassa. Samalla järjestäjiltä kysyttiin, mitä livekentällä todennäköisesti lähitulevaisuudessa tapahtuu ja mikä on pahin tilanne, johon voidaan ajautua. Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkysen maalaama todennäköisin skenaario näyttää sekin varsin synkältä.

”Livekenttä elpyy nopeasti heti, kun mahdollisuus kokoontumisille aukeaa. Askel kerrallaan, ensin ravintolat, pienet tapahtumapaikat ja pikkuhiljaa myös suurtapahtumat. Oletettavasti yli 10 000 hengen tapahtumat ovat mahdollisia vasta 2021”, Mäkynen toteaa.

Creatin haastattelemat muut tapahtumajärjestäjät – Naamat-festivaalin Foto Järvinen, Bättre Folkin Aki Roukala, Provinssin Sami Rumpunen ja Nummirockin Tero Viertola – eivät maalaa aivan yhtä synkkää kuvaa, mutta varmaa on jo, että virus tulee vaikuttamaan radikaalisti ensi kesän suunnitelmiin. Jokainen taho toivoo yleisöltä malttia sekä maan päättäjiltä hyviä ja selkeitä päätöksiä.

”Toivottavasti valtiovalta ymmärtää, että sen käsissä on monin tavoin suomalaisen kulttuurikentän jatkuvuuden turvaaminen. On kyettävä tekemään nopeita, rohkeita ja kauaskantoisia päätöksiä. Kulttuurikentän massiiviselle tukemiselle ei ole vaihtoehtoja – useat kentän toimijat ovat jo akuutissa tilassa”, Rumpunen lähettää terveisiä päättäjille.

Kaikki jaksavat kuitenkin pysyä kaiken kaaoksenkin keskellä harvinaisen positiivisina ja tsemppaavat niin kollegoita kuin yleisöä.

”Kriisit synnyttävät aina jotain uutta. Tästä tullaan ulos entistä paremmin asein kohti tulevaisuutta!” toteaa Mäkynen.

Lue Creatin alkuperäinen artikkeli täältä.