Paul McCartney muistelee kappaletta, jonka kirjoitti kostaakseen ”julmia” kommentteja laukoneelle John Lennonille – ”Se oli lopulta aika kesyä”

Vaikka McCartney yrittikin kanavoida kappaleeseen kaiken vihansa, ei siitä tullut kovin häijy.
9.11.2021 13:09

Paul McCartney julkaisi marraskuun alussa kirjan The Lyrics: 1956 To The Present, jossa tämä kertoo tekemiensä kappaleiden taustoista ja avaa niiden sanoituksia. McCartney lukee otteita kirjastaan tuoreessa BBC:n Inside The Songs -podcast-sarjassa, jonka seitsemännen jakson aiheena on kappale, jonka McCartney kirjoitti kostaakseen John Lennonille. Kyseessä on McCartneyn Ram-soololevyn (1971) avausraita Too Many People.

”Se on itse asiassa melko iloinen kappale eikä kuulosta kovin myrkylliseltä. Jos et tietäisi tarinaa sen taustalla, en usko että osaisit arvata, millaista vihaa sen tekemiseen liittyi”, McCartney toteaa.

”Kappale syntyi noin vuosi The Beatlesin hajoamisen jälkeen. Niihin aikoihin John ammuskeli minua ohjuksilla kappaleissaan ja yksi tai kaksi niistä oli erityisen julmia. En tiedä, mitä hän toivoi sillä saavuttavansa – sen lisäksi, että sain nokilleni – mutta koko juttu ärsytti minua. Päätin kääntää omat ohjukseni häneen, mutta en vain ole sellainen kirjoittaja, joten se tapahtui hyvin hienovaraisesti.”

McCartney sanoo kappaleen idean olleen osoitettu suoraan Johnille, joka saneli muille, miten pitää toimia.

”Kyllästyin siihen, että minua käsketään, joten tein sen kappaleen. Ensimmäiseen säkeistöön ja kertosäkeeseen kanavoitui oikeastaan kaikki se viha, mitä pystyin keräämään. ’Too many reaching for a piece of cake’ -kohdan lauloin ’piss off cake’, minkä kuulee kun oikein tarkasti kuuntelee. Yritin sillä tavalla kostaa Johnille, mutta ei se oikein tullut sydämestäni. Se oli lopulta aika kesyä eikä kuulostanut yhtään raakalaismaiselta.”

McCartney sanoo, ettei oikein ymmärrä, mikä sai Lennonin piikittelemään ja pilkkaamaan häntä kappaleissaan.

”Koko touhu meni oudoksi ja ikäväksi ja yritin sanoa, että yritetään olla järkeviä. Meillä oli hyvä meno Beatlesissä ja se oli bisnespuoli, joka meidät lopulta hajotti, mikä on itse asiassa aika säälittävää”, McCartney toteaa.

”Kun sitten hajosimme ja kaikki alkoivat huitoa ympäriinsä, John muuttui häijyksi. En oikein ymmärrä miksi. Ehkä se johtui siitä, että kasvoimme Liverpoolissa, missä oli aina hyvä saada lyötyä ensimmäinen isku tappelussa.”

Kuuntele Inside The Songin koko jakso tästä. Sarjan kaikki jaksot ovat kuunneltavissa täällä.

 

Lisää luettavaa