Peter Gabriel -ajan Genesiksen ystävät, huomio! Nettiin ilmaantui pitkä pätkä 4K-laatuun restauroitua keikkavideota

Hienoa työtä, Genesis Museum!
10.11.2023 16:03

Progejätti Genesis kuvasi lokakuussa 1973 Sheppertonissa BBC:n studiolla viisi biisiä käsittäneen tunnin mittaisen keikkasettinsä esitettäväksi italialaisella tv-kanavalla. Kuvamateriaali lojui vuosikausia varastossa pölyä keräämässä, kunnes ryhmä faneja osti sen huutokaupasta vuonna 2003. 16mm-filmi digitoitiin samana vuonna ja se sisällytettiin vuonna 2008 julkaistuun viralliseen Genesis 1970-1975 -boksiin.

Materiaalista skannattiin uusi teräväpiirtolaatuinen versio vuonna 2013 ja nyt 20 vuotta alkuperäisen digiversion jälkeen Genesis Museum on tehnyt arkistopätkästä viimeisintä teknologiaa käyttäen uuden entistäkin laadukkaamman 4K-version ja ladannut koko tunnin pätkän Youtubeen katsottavaksi. Hienoa!

”Kylläpä aika rientää. Ostimme Shepperton-studion filmin 20 vuotta sitten ja silloin siitä tehtiin ensimmäinen digitointi. Teräväpiirtoversiosta on 10 vuotta ja 50 vuotta siitä, kun Genesis esiintyi tuolla lavalla. Nyt kun teknologia on kehittynyt, tietokoneet ovat nopeampia, kovalevytila laajaa ja halpaa, ajattelin tarttua filmiin vielä viimeisen (kyllä, viimeisen) kerran ja käyttää siihen kaikkea oppimaani”, videon saatetekstissä kerrotaan.

”Koska tämä on ensimmäinen kerta, kun filmille on tehty näin perusteellista ja yksityiskohtaista korjausta, pidän tätä todellisena ’remasterina’. Pitkä työ on ollut todella kuluttavaa, mutta olen iloinen, että video saa nyt ansaitsemansa huomion.”

Genesis Museum on myös julkaissut lyhyen pätkän, jossa voi verrata restauroitua videota alkuperäisen kanssa. Katso itse alta, miten huimaa jälkeä ovat Genesis Museumissa saaneet aikaan.

Lisää luettavaa