Princen musiikkivideolle päätynyt Foo Fighters -kitaristi muistelee kuvauksia: ”En tiedä, oliko hän outo vai esittikö hän vain olevansa”

Prince itse halusi Pat Smearin videolle mukaan habituksensa vuoksi.
13.7.2023 13:20

Ennen päätymistään Nirvanan kautta Foo Fightersin riveihin vaikutti Pat Smear 1970-luvun lopulla maineikkaassa The Germs -punkbändissä. Germsin hajottua vuonna 1980 Smear oli mukana erinäisissä lyhytikäisissä musiikkiprojekteissa ja kokeili myös siipiään elokuvamaailman puolella: hän esiintyi pienissä rooleissa muun muassa Blade Runner– ja Howard The Duck -elokuvissa.

”Siihen aikaan punkrokkareita haluttiin ekstroiksi, koska näyttelijät, jotka meikattiin ja puettiin punkkareiksi, näyttivät typeriltä. He halusivat oikeita punkkareita. Me tunsimme erään agentin Hollywoodissa, joka alkoi sitten edustajaksemme”, Smear muisteli taannoin Classic Rock -lehden haastattelussa ja lisäsi, etteivät hän ja hänen ystävänsä varsinaisesti halunneet näyttelijöiksi, mutta jostainhan se oli rahaa saatava.

”Palkka oli aivan surkea, mutta saitpahan hengailla kavereiden kanssa koko päivän.”

Kyseisen agentin kautta Smear ystävineen päätyi myös Princen Raspberry Beret -kappaleen musiikkivideolle ekstroiksi. Smearille asiassa oli vain yksi iso mutta: videolla piti tanssia, mutta Smear ei siihen kyennyt. Hän oli jo poistumassa, kun tunsi taputuksen olallaan: Prince itse halusi Smearin mukaan ja hänet sijoitettiin lopulta kosketinsoittaja Lisa Colemanin korokkeelle istumaan (pitkätukkainen, valkoisiin pukeutunut Smear näkyykin selvästi heti videon alussa).

”En tiedä, oliko hän outo vai esittikö hän vain olevansa. Siinä istuskellessani hän käveli luokseni, katsoi minua suoraan silmiin ja sanoi Lisalle yhä minuun tuijottaen: ’Käske hänen siirtyä hieman vasemmalle’. Lisa kääntyi puoleeni: ’Siirry hieman vasemmalle’. Minä siirryin. Prince katsoi minua ja sanoi Lisalle: ’Sano, ettei siirry ihan noin paljon’. Minä ihmettelin, että okei, katsot suoraan minua, mutta puhut jollekin toiselle ja pistät heidät puhumaan minulle…” Smear muistelee huvittuneena ja lisää ekstrojen saaneen tiukat ohjeistukset, ettei Princelle saanut puhua eikä muutenkaan noteerata koko artistia.

”Huvittavaa kyllä muistan lukeneeni jonkun Princen kanssa työskennelleen tarinan siitä, miten hänelle oli annettu ne samat ohjeet. Lopulta Prince oli mennyt ja kysynyt tältä, että mikä on homman nimi. ’Minulle sanottiin, ettei sinua saa katsoa eikä sinulle saa puhua’. ’Mitä vittua? Minä luulin, että et vain pidä minusta!’ En tiedä, oliko se hänen oma juttunsa vai hänen väkensä vai mistä siinä oli kyse.”

Lisää luettavaa