Queen-elokuva menetti palkintoehdokkuuden ohjaajaa vastaan esitettyjen syytösten vuoksi – ”Uhrit ovat aina etusijalla”

Kuvakaappaus Bohemian Rhapsody -elokuvan trailerista

Bohemian Rhapsody oli ehdolla parhaan elokuvan GLAAD-palkinnon saajaksi.

Queen-yhtyeestä ja Freddie Mercuryn elämästä kertova Bohemian Rhapsody -elokuva on tiputettu pois vuoden parhaan elokuvan GLAAD-mediapalkinnon ehdokaslistalta. Syynä ovat elokuvan pääosin ohjannutta Bryan Singeria vastaan osoitetut syytökset nuorten miesten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asiasta uutisoi Variety.

GLAAD eli Gay & Lesbian Alliance Against Defamation on järjestö, joka pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä mediassa annettavaan kuvaan. Se jakaa vuosittain GLAAD-mediapalkintoja viihde- ja media-alan henkilöille ja teoksille, jotka vahvistavat totuudenmukaista ja ennakkoluulotonta kuvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

GLAAD on aiemmin ylistänyt Bohemian Rhapsody -elokuvaa, joka järjestön mukaan on esittänyt Freddie Mercuryn seksuaalisuuden ja taistelun AIDSia vastaan rehellisesti ja häpeilemättä. Siksi Singeriä kohtaan esitetyt syytökset ovat järjestön mukaan painaneet vaakakupissa tavallistakin enemmän.

”Bryan Singeriä kohtaan esitettyjen viime aikaisten syytösten valossa olemme tehneet vaikean päätöksen poistaa Bohemian Rhapsodyn GLAAD-mediapalkinnon ehdokaslistalta. Tällä viikolla The Atlanticin julkaisema artikkeli dokumentoi sanoinkuvaamatonta vahinkoa, jota nuoret miehet ja teini-ikäiset pojat ovat saaneet kestää. Sitä ei voi sivuuttaa eikä sille voi antaa hiljaista hyväksyntää”, järjestö tiedottaa.

”Singer teki väärin sanoessaan The Atlanticin artikkelia ’homofobiseksi’ torjuakseen hyväksikäyttösyytökset. GLAAD kehoittaa tiedotusvälineitä ja viihdeteollisuutta ottamaan huomioon, että seksuaalisen hyväksikäytön uhrit ovat aina etusijalla.”

Bohemian Rhapsody on myös ehdolla Oscar-gaalassa viidessä eri kategoriassa, kuten parhaaksi elokuvaksi ja parhaasta miespääosasta. Nähtäväksi jää, onko Singerin kohulla vaikutuksia myös elokuva-akatemian palkintojenjakoon.