Roger Waters puhui YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, vaati välitöntä tulitaukoa Ukrainaan

Waters sanoi tuomitsevansa sekä Venäjän että Ukrainan toiminnan.
9.2.2023 08:30

Entinen Pink Floyd -muusikko Roger Waters puhui keskiviikkona 8.2. pidetyssä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän diplomaattien kutsumana. Varttitunnin mittaisessa puheessaan Waters vaati välitöntä tulitaukoa Ukrainaan ja sodan lopettamista sekä peräänkuulutti maailmanrauhaa yleisesti.

”Äänetön enemmistö on huolissaan siitä, että teidän sotanne – kyllä, teidän sotanne, koska nämä jatkuvat sodat eivät ole meidän valintamme – teidän sotanne tuhoaa planeetan, joka on kotimme”, Waters totesi neuvostolle videon välityksellä.

”Ja kuten kaikki muut elävät asiat, meidät uhrataan kahden asian alttarille: sodasta saatujen tuottojen, jotka menevät harvojen taskuihin sekä jonkun imperiumin tai muun tahon hegemonisen marssin kohti yksinvaltiutta. Näyttäkää, ettei tämä ole teidän visionne, sillä tästä tiestä ei seuraa mitään hyvää. Se johtaa vain tuhoon. Jokaisella, joka sillä tiellä kulkee, on salkussaan punainen nappi ja mitä pidemmälle kuljetaan, sitä lähemmäs nappia syyhyävät sormet hivuttautuvat ja sitä lähempänä maailmanloppua me kaikki olemme.”

Waters on viime aikoina sanonut lukuisissa haastatteluissa pitävänsä Ukrainaa, Natoa ja Yhdysvaltoja syyllisenä Venäjän hyökkäykseen ja sodan pitkittämiseen sekä sanonut presidentti Vladimir Putinin toimien olevan vain reaktio näiden mainittujen tahojen toiminnalle. Turvallisuusneuvoston puheessaan Waters otti diplomaattisemman linjan tuomiten myös Venäjän toimet.

”Venäjän maahantunkeutuminen Ukrainaan oli laiton. Tuomitsen sen mahdollisimman jyrkästi. Mutta Venäjän hyökkäys ei tapahtunut ilman provosointia, joten tuomitsen myös provosoijat mahdollisimman jyrkästi”, Waters sanoi.

Puheensa lopuksi Waters äityi lähes runolliseksi maalatessaan kuvaa maailmasta ilman sotia ja vihanpitoa. Hän sanoi puhuvansa ”miljoonien äänettömien” puolesta vaatiessaan päättäjiä tekemään töitä rauhan eteen.

”Me emme kasvata lapsiamme tykinruuaksenne. Meidän mielestämme ainoa järkevä toiminta on julistaa Ukrainaan välitön aselepo. Ei muttia, ei jossittelua. Ei enää ainoatakaan venäläis- tai ukrainalaisuhria”, Waters toteaa.

”Kotimaani Englanti ei, luojan kiitos, ole enää imperiumi. Mutta meillä on uusi sananlasku: syö tai lämmitä. Molempiin ei ole varaa. Ja sama avunhuuto kaikuu kaikkialla Euroopassa. Mutta ilmeisesti sotiminen on ainoa asia, jota vallanpitäjien mielestä voimme tehdä. Kuinka hullua se oikein on?”

”Nyt saa riittää. Vaadimme muutosta. Presidentti Biden, presidentti Putin, presidentti Zelensky, USA, Nato, Venäjä, EU, te kaikki – pyydän, muuttakaa kurssia nyt ja suostukaa aselepoon Ukrainassa. Se on vain alku, mutta siitä se kaikki lähtee. Kuvitelkaa sitä globaalia helpotuksen huokausta, ilon ryöpsähdyksiä, miten kaikki äänet yhtyvät laulamaan rauhan puolesta. John Lennon nostaa nyrkkinsä ilmaan haudasta käsin. Meidät on vihdoin kuultu vallan käytävillä. Leikkikentän kiusaajat suostuivat lopettamaan ydinsodalla leikkimisen. Emme sittenkään kuole ydintuhoon – ainakaan tänään.”

Watersin puhe sai neuvostossa ristiriitaisen vastaanoton. Venäläisdiplomaatti kehui muusikon puheenvuoroa vuolaasti, kun taas esimerkiksi Albanian diplomaatti ei ollut yhtä vaikuttunut.

”Kuulimme juuri tarkan analyysin tapahtumista Roger Watersilta, joka on ollut yksi sotia vastustavan liikkeen tärkeimmistä aktivisteista. Herra Waters on vuosikymmeniä vastustanut sotia ja väkivaltaisuuksia ja se näkyy hänen maailmassaan, tunnetuissa kappaleissaan ja siinä, että hän halusi kertoa neuvostolle huolensa siitä, mihin tämä maailma on menossa”, Venäjän lähettiläs Dmitri Poljanski ylisti lisäten kuitenkin, että tässä on kyse länsimaiden sodanlietsomisesta Venäjää vastaan.

”[Waters] on onnekas, että hän on New Yorkissa, vapaassa maassa kertomassa ajatuksistaan ja puhumassa mitä haluaa, mukaan lukien Venäjän aggressiosta ja siitä, miten väärin se on. Jos hän olisi ollut Venäjällä, hän olisi varmaan jo vangittu puheidensa vuoksi”, Albanian lähettiläs Ferit Hoxha kommentoi.

Lisää luettavaa