Rolling Stone listasi kaikkien aikojen parhaat debyyttialbumit – mikä levy kiilasi Gunnareiden, Ramonesin ja Metallican edelle?

Arvostettu amerikkalainen Rolling Stone -lehti on listannut 100 kaikkien aikojen parasta debyyttialbumia. Musiikkihistoriahan on tunnetusti pullollaan laadukkaita artistien ensijulkaisuja, ja tämä käy hyvin ilmi myös tuoreesta listauksesta: kilpailu on jopa sen verran tiukkaa, että Led Zeppelinin maineikas nimikkodebyytti löytyy vasta sijalta 72, Metallican Kill ‘Em All sijalta 54 ja Black Sabbathin omaa nimeä kantava ykkösalbumi puolestaan sijalta 44.

Valintakriteereissä ja sijoituksissa on hyvä huomioida, että albumin pisteitä vähennettiin, mikäli artisti pisti seuraavilla levytyksillään selvästi debyyttiään paremmaksi (syy sille, miksi Please Please Me ja Greetings from Asbury Park eivät yltäneet top kymmeneen), ja vastavuoroisesti levy sai lisäpisteitä, mikäli artisti ei enää koskaan urallaan yltänyt sen asettamalle tasolle (esimerkkeinä The Strokesin Is This It ja Beastie Boysin Illmatic).

Muutoin listalta löytyy niin Lady Gagaa, Drakea, Jeff Buckleytä, Bostonia, Weezeriä, Van Halenia, Run-DMC kuin Kanye Westiäkin. Mielenkiintoisesti tältä vuosituhannelta top kymmeneen ei ole kelpuutettu kuin The Strokesin debyytti – kaikki muut albumit ovat peräisin 1960-, -70 ja 80-luvuilta.

Alla listan top 5.

5. The Velvet Underground: The Velvet Underground and Nico
4. Guns N’ Roses: Appetite for Destruction
3. Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced
2. The Ramones: The Ramones
1. Beastie Boys: Licensed to Ill

Koko sadan lista perusteluineen löytyy täältä.

EDIT. Tarkennettu Rolling Stonen valintakriteereitä