Rumpali Sam Lay on kuollut – Arvostettu muusikko soitti muun muassa Howlin’ Wolfin, Muddy Watersin ja Bob Dylanin kanssa

RIP Samuel L. Lay, 20.3.1935 - 29.1.2022.
1.2.2022 13:53

Blues-, Jazz- ja Rock & Roll Hall of Fameen nimetty sessiorumpali Sam Lay menehtyi lauantaina 29. tammikuuta chicagolaisessa sairaalassa, johon hänet oli viety sydänongelmien vuoksi. Hän oli kuollessaan 86-vuotias. Suru-uutisen on vahvistanut Alligator Records ja asiasta on uutisoinut muun muassa Chicago Sun-Times.

Alabaman Birminghamissa syntynyt Lay, joka tunnettiin erityisesti ”double-shuffle”-tavaramerkkikompistaan, aloitti muusikkouransa 1950-luvulla Original Thunderbirds -yhtyeessä. Pian hänestä tuli bluesmuusikko Little Walterin rumpali ja 1960-luvulla hän soitti pitkään Muddy Watersin yhtyeessä soittaen muun muassa tämän vuoden 1969 Fathers And Sons -albumilla. Tänä aikana hän soitti myös muun muassa Howlin’ Wolfin, Earl Hookerin, Willie Dixonin, John Lee Hookerin ja Bo Diddleyn kanssa. Lay oli Bob Dylanin rumpalina, kun tämä esiintyi ensimmäistä kertaa ”sähköisesti” Newport Folk Festivaleilla ja soitti myös Dylanin Highway 61 Revisited -levyn nimikkokappaleella.

Vuonna 1963 Lay oli mukana perustamassa Paul Butterfield Blues Bandia, jonka jäsenenä hänet nimettiin Rock & Roll Hall of Fameen vuonna 2015. Lay soitti yhtyeen vuoden 1965 debyyttilevyllä sekä Elektra Recordsin vuonna 1966 koostamalla What’s Shakin’ -kokoelmalevyllä. Sam Lay julkaisi ensimmäisen omalla nimellään tehdyn levyn Sam Lay in Bluesland vuonna 1969. Hän julkaisi bändiliiderin ominaisuudessaan vielä kaikkiaan kuusi albumia. Hän oli myös mukana kahdella Siegel-Schwall Bandin levyllä, jotka julkaistiin Alligator Recordsin kautta.

Vuonna 2009 julkaistiin John Andersonin dokumenttielokuva Sam Lay in Bluesland, jossa muusikko kertoo elämästään ja musiikistaan omin sanoin. Äänessä ovat lisäksi muun muassa Iggy Pop, Corky Siegel ja james Cotton.

 

Lisää luettavaa