Sakari Lerkkanen sai Kultapumpelin Le Roin Lintu-videosta

30.8.2014 20:59

Oulun Musiikkivideofestivaalit huipentuivat lauantai-iltana loppuunmyydyssä Pumpeligaalassa. Juhlatilaisuudessa palkittiin kotimaisen musiikkivideokilpailun parhaimmisto.

Kotimaisen musiikkivideokilpailun voiton vei tänä vuonna Sakari Lerkkanen Le Roin Lintu-videosta. Lupaavalle nuorelle ohjaajalle jaettavan Teinipumpelin voitti Mirkka Kallio Olavi Uusivirralle tekemällään Ollaanko tämä kesä näin? -videolla.

Kansanpumpeli-äänestyksen voitti Jouni Kallio Stam1nan Panzerfaust-videolla. Yleisöäänestyksessä annettiin 2 911 ääntä, ja Kansanpumpelista kisasivat kaikki kilpailuun lähetetyt 383 videota.

Sakari Lerkkanen palkittiin 2 500 euron rahapalkinnolla sekä ikuisella kunnialla. Teinipumpelin voittaja Mirkka Kallio palkittiin järjestelmäkameralla ja Kansanpumpeli-voittaja Kallio palkittiin värimäärittelyajalla. Voittajat saivat myös uniikit, käsintehdyt Pumpelipatsaat.

Kilpailun tuomareina toimivat mainos- ja musiikkivideo-ohjaaja Misko Iho, AV-arkin levityskoordinaattori ja musiikkivideo-ohjaaja Mikko Mällinen sekä Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen.

Kunniamaininnoilla palkittiin seuraavat videot: 1. Sami Joensuu − Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana: Ne burnaa, 2. Niko Hatara & Iiro Hokkanen − Milla Rumi: Luulaulu, 3. Jukka Metsäaho − Ameeba: Vanhasielu, 4. Mika Ronkainen − Jonna Tervomaa: Tikapuut, 5. Ezra Gould − Gracias: Levels (Stream Fast, Die Young), 6. Teemu Niukkanen − Paleface: Mull’ on lupa.

Tuomariston perustelut

”Hyvä jengi! Suomalainen musiikkivideo elää ja voi hyvin, videoiden tekninen laatu on selvästi noussut viime vuosina ja joukosta löytyi rohkeita ideoita ja puhuttelevia teoksia. Kannustammekin kaikkia tekijöitä miettimään tulevaisuudessa entistä oivaltavampia, tunteikkaampia ja hallitumpia kokonaisuuksia. Menkää ja tehkää videoita, mutta ei Merihaassa. Kiitos.”

KULTAPUMPELI: LE ROI – LINTU (ohj. Sakari Lerkkanen)

”Vahvalla otteella ohjattu video ei anna valmiita vastauksia vaan hypnotisoi katsojan palaamaan sen pariin yhä uudelleen. Videon tarina tukee kappaleen rohkeuteen kannustavaa sanomaa ja elokuvallinen sekä ammattitaitoinen toteutus ovat hunajaa aisteille. Kiehtovat henkilöhahmot ovat mysteerisiä ja ruokkivat mielikuvitusta.”

TEINIPUMPELI: OLAVI UUSIVIRTA – OLLAANKO TÄMÄ KESÄ NÄIN (ohj. Mirkka Kallio)

”Huolettomasti kesäromanssia ja rakkautta koskettava aihe saa täysin uuden, hauskan ja absurdin ilmeen, joka tuntuu luontevalta ja saattaa hyvälle mielelle. Lennokkaasti ohjattu ja leikattu video etenee kuin juna pysähtymättä kertaakaan paikoilleen ja jaksaa yllättää loppuun asti.”

Kunniamaininnat

RICKY-TICK BIG BAND & JULKINEN SANA – NE BURNAA (ohj. Sami Joensuu)

”Viihdyttävä ja hyvin näytelty kotimaisella vivahteella höystetty tarina kulkee sujuvasti letkeiden playback-osuuksien rinnalla. Video muodostaa kokonaisuuden, jonka avulla suomalainen hip hop kulkee kevyesti omilla jaloillaan myös maailmalla.”

MILLA RUMI – LUULAULU (ohj. Niko Hatara & Iiro Hokkanen)

”Kappaleen parisuhdetta omalaatuisesti käsittelevä tunnelma toistuu varmalla otteella ohjatussa ja huolellisesti suunnitellussa videossa. Video esittelee artistin kiinnostavasti ja tyrkyttämättä. Yksinkertainen idea kantaa ja kestää katsomista.”

AMEEBA – VANHA SIELU (ohj. Jukka Metsäaho)

’Välillä täytyy pysähtyy, hengittää syvään sisään’. Nykyelämän hektisyyttä hyvin käsittelevä sanoitus on osattu kuvittaa virkistävästi. Tunnelma on autenttinen ja uskottava.”

JONNA TERVOMAA – TIKAPUUT (ohj. Mika Ronkainen)

”Raskasta aihepiiriä käsittelevän kappaleen tunne on saatu videossa nostettua esiin pienillä ja hienovaraisilla keinoilla aihetta liikaa dramatisoimatta. Artistin luonteva rooli nostaa esiin aitoja tunteita.”

GRACIAS – LEVELS (Stream Fast, Die Young) (ohj. Ezra Gould)

”Kuoleman ja elämän suuret teemat on käsitelty maanläheisesti ja rauhallisesti. Hienovaraisesti käytetyt digiefektit ovat perusteltuja ja tukevat sanoitusta. Arkiset henkilöhahmot ovat aitoja.”

PALEFACE – MULL’ ON LUPA (Teemu Niukkanen)

”Perusoikeuksia käsittelevään sanoitukseen on tartuttu sopiva pilke silmäkulmassa ilman tarpeetonta saarnaavaa asennetta. Kiinnostavat henkilöhahmot rohkaisevat kaikkia olemaan oma itsensä.”

Lisää luettavaa