”Se, mitä lapsille tehdään on hirvittävää” – Bruce Dickinson ”ei usko” lapsille määrättäviin mielialalääkkeisiin

Iron Maiden -solisti Bruce Dickinson ottaa berliiniläisen Star FM -podcastin haastattelussa vahvasti kantaa lapsille määrättävien psykiatristen lääkkeiden hyödyllisyyteen ja tapaan, jolla niitä määrätään. Mies kertoo omaavansa aiheesta omakohtaista kokemusta vanhimman poikansa kautta.

”Vanhin poikani Austin diagnosoitiin… lääkäri sanoi hänen ollessaan viisivuotias, että ’Meidän tulisi määrätä hänelle Ritalinia'”, viitaten tarkkaivuushäiriönkin metyylifenidaattiin. ”Olin vain, että ’Minä en halua lapselleni lääkkeitä. Mitä tämä nyt on olevinaan? Hän on viisivuotias. Hän vaikuttaa minusta ihan normaalilta. Hän juoksentelee paljon ympäriinsä, mutta niinhän viisivuotiaat tekevät.’ Kelataan tästä muutama vuosi eteenpäin, kun hän oli siinä yhdentoista-kahdentoista paikkeilla ja monet hänen kavereistaan kävivät lukihäiriöisille tarkoitettua koulua. Tosi mukavia kersoja. Hän kysyi olisiko hänellä mitään mahdollisuutta päästä samaan kouluun. Sanoin, ’Austin, sinulla ei ole lukihäiriötä’ ja hän vastasi: ’Ai, en ole kovin hyvä urheilussa. Voisinko silti sanoa kärsiväni lukihäiriöstä? Voisin silloin päästä sisään.’ Niinpä menimme arvioimaan hänen tilanteensa erään hepun luokse. Tyyppi kysyi: ’Kuka väitti että tällä lapsella on ADHD?’ ja lisäsi: ’Ei hänellä ADHD:ta ole, hän on vain tylsistynyt.'”

Dickinson lisää, ”ettei usko” lapsille määrättäviin lääkkeisiin. ”Kyllä, äärimmäisissä tapauksissa, mutta edes niissäkään en ole täysin varma asiasta”, mies sanoo. ”Mitä helvettiä me teimme lapsille ennen lääkkeitä? Lähetimme heidät metsään leikkimään ja he kiipeilivät puissa, putosivat niistä ja oppivat kiipeilemään paremmin.”

”Churchill olisi varmasti lääkitty”, Dickinson toteaa, viitaten Yhdistynyttä kuningaskuntaa toisen maailmansodan aikaan luotsanneeseen pääministeriin, jonka on sittemmin epäilty kärsineen kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. ”Monet maailman suurista johtajista olisivat olleet jonkinlaisella lääkityksellä. Ihmisten aivot kehittyvät eri tahtiin pitkin elämää, eikä ihmisaivoille yhtä tiettyä oikeaa lähestymistapaa. Se, mitä lapsille tehdään on hirveää. Ja se kaikki johtuu tarpeesta kategorisoida ihmisiä ja laittaa heidät helppoihin lokeroihin.”