”On fantastista, ettei ole sukupolvien välistä kuilua” – Soundi-palkinto progemestari Jukka Gustavsonille

Neljännentoista Soundi-palkinnon saa suomalaisen progressiivisen rockin pioneeri Jukka Gustavson.
28.6.2018 09:10

Vuoden 2018 Soundi-palkinnon eli Taatto Taivahinen -patsaan saa suomalaisen progen edelläkävijöihin kuuluva kosketinsoittaja, laulaja ja säveltäjä Jukka Gustavson (s. 1951). Gustavson liittyi 50 vuotta sitten perustettuun Wigwamiin yhtyeen ensimmäisen singlen jälkeen, kesällä 1969, ja teki yhtyeen kanssa sen yleisesti kunnianhimoisimpina pidetyt sävellykset ja albumit. Viisi vuotta kestäneen Wigwam-vaiheen jälkeen hän on tehnyt pitkän uran sooloartistina hyvin monipuolisten yhtyeiden kanssa.

Vaikka hyvinkin haastavia aikoja on uralle mahtunut, Gustavson sanoo saaneensa toteuttaa tärkeimmät musiikilliset visionsa. Tosin se on vaatinut muiden töiden tekemistä musiikin sivussa.

– Tällä hetkellä koen, että arvostusta musiikkiani kohtaan on. Ja on monia tosi kivoja yhteistyökumppaneita, joiden kanssa aika säännöllisesti soitetaan. Kyllä mä olen aika innoissani!

”Ja on monia tosi kivoja yhteistyökumppaneita, joiden kanssa aika säännöllisesti soitetaan. Kyllä mä olen aika innoissani!”

Gustavson kertoo imevänsä uutta innostusta erityisesti nuoremman polven muusikoista, joiden kanssa on saanut tehdä töitä.

– On hirveän kiva tavata nuoria, jotka ovat historiallisesta perspektiivistä tutustuneet samaan musiikkiin mitä minä kuuntelin silloin kun se oli uutta. On fantastista, ettei ole mitään sukupolvien välistä kuilua, ja nämä tyypit ovat jostain The Bandista ihan yhtä innoissaan kuin minä.

Syksyllä ”Gutsin” maineikkainta yhtyettä juhlitaan Wigwam Experience -keikoilla, joilla hänen kanssaan lavalle nousevat Pekka ”Rekku” Rechardt, Esa Kotilainen, Pave Maijanen ja Jan Noponen.

Gustavson arvostaa kovasti sitä Wigwamia, joka syntyi kun hän ja Pekka Pohjola lähtivät yhtyeestä.

– Mun mielestä Wigwam löysi itsensä tyylillisesti juuri siinä vaiheessa, silloin kun Nuclear Nightclub tuli. Jimin (Pembroke) ja Rekun sävellykset sopivat valtavan hyvin yhteen. Olen aina rakastanut Rekun sävellyksiä, ja nyt vihdoin pääsen niitä soittamaan kunnolla.

Soolotöistään Gustavson nostaa esiin etenkin vuoden 2012 Root & Stalk & Flower Musicin, jota pitää taiteellisesti parhaana saavutuksenaan. Tällä hetkellä työn alla on progressiivista rockia sisältävä levy kitaristi Jari ”Heinä” Niemisen ja porvoolaisten muusikoiden kanssa.

– Wigwam-pelipaidasta on hyötyä ihan jo apurahoja hakiessa, mutta toki joskus vähän tympäisee, että ollaan niin kiinnostuneita niistä vanhoista eikä minun nykyisestä musiikista. Olen omasta mielestäni kuitenkin selvästi parempi ja monipuolisempi muusikko kuin silloin.

Lisää Gustavsonin ajatuksia löytyy perjantaina 29.6. ilmestyvästä Soundi-lehdestä 6/2018, jossa Jukka Gustavson ja Litku Klemetti keskustelevat progesta.

Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen ojensi Taatto Taivahinen -patsaan Jukka Gustavsonille Helsingin Musiikkitalolla. (Kuva: Markus Paajala)

Soundi-palkinto

Vuodesta 2005 alkaen merkittävälle suomalaiselle musiikkivaikuttajalle myönnettävä tunnustus. Palkintona annettavan Taatto Taivahinen -patsaan on suunnitellut Juho Juntunen, ja sen valmistaa käsityönä taiteilija Christian Jütte.
Gustavsonia ennen palkinnon ovat saaneet Tuomari Nurmio, Alexi Laiho, Toni Wirtanen, Juhani Merimaa, Tuomas Holopainen, Ismo Alanko, J. Karjalainen, Atte Blom, A.W. Yrjänä, Jonna Tervomaa, Timo Kanerva, Jukka Orma ja Jussi Lehtisalo.

Lisää luettavaa