Spotifyn ”salaiset nerot” kertovat avoimessa kirjeessä pettyneensä suoratoistojätin toimintaan – ”Olette käyttäneet meitä hyväksi”

Spotifyn Secret Genius -palkitut biisintekijät eivät pidä siitä, että suoratoistopalvelu vastustaa tekijänoikeuskorvausten korottamista.

Spotify lanseerasi vuonna 2017 Secret Genius -ohjelman, johon sisältyy muun muassa vuotuinen palkintogaala, jossa jaetaan tunnustusta säveltäjille, tuottajille ja muille usein suurelta yleisöltä pimentoon jääville taustavoimille, joiden kappaleita on kuunneltu suoratoistopalvelussa eniten. Nyt ohjelmassa mukana olevien säveltäjien ja tuottajien joukko on julkaissut Spotifylle osoitetun avoimen kirjeen, jossa nämä kertovat olevansa suuresti pettyneitä suoratoistojätin toimintaan.

Spotify on nimittäin yksi suoratoistopalveluista, jotka vastustavat Yhdysvalloissa tekijänoikeusmaksuista vastaavan lautakunnan päätöstä nostaa musiikin tekijöille ja julkaisijoille tilitettäviä masinointi- ja rojaltimaksuja 44 prosentilla neljän vuoden aikana. Asiasta tehtiin päätös jo tammikuussa 2018, mutta se viimeisteltiin viime helmikuussa.

”Lautakunnan päätös nostaa lakisääteisiä masinointimaksuja herättää vakavia huolia. Mikäli päätös jää voimaan, se vahingoittaa sekä musiikin luvanhaltijoita että tekijänoikeuksien omistajia”, Spotify, Google, Pandora ja Amazon totesivat yhteisessä vetoomuksessaan helmikuussa.

Secret Genius -hittitehtailijat syyttävät avoimessa kirjeessään Spotifyta kaksinaamaisuudesta ja toivovat suoratoistopalvelun sanoutuvan vetoomuksesta irti Applen tavoin. Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Nile Rodgers, Kenneth ”Babyface” Edmonds, Greg Kurstin, Frank Dukes, Mike Elizondo, Murda Beatz ja Ross Golan, jotka ovat työstäneet hittejä muun muassa David Bowielle, Aretha Franklinille ja Adelelle.

”Olemme pettyneitä ja loukattuja. Te loitte tiimin parantaaksenne välejä biisintekijöihin ja mielistelitte tienne yhteisöömme. Tiedämme, ettette ole ainoa palveluntarjoaja joka vetoaa lautakunnan päätökseen, mutta te olette ainoa, joka sai meidät uskomaan, että rakentaisimme parempaa musiikkiteollisuutta yhdessä”, todetaan kirjeessä.

”Nyt näemme kädenojennuksenne todellisen tarkoituksen. Olette käyttäneet meitä hyväksi ja yritätte jakaa meidät kahtia – mutta me seisomme vahvoina yhdessä. Taistelemme kaikkien biisintekijöiden puolesta; uransa alussa pyristelevien, keskiluokkaisten ja niiden harvojen, jotka ovat saavuttaneet teidän Secret Genius -tason. Mutta yksikään meistä ei ole ’salainen’ ja me loimme sen yhden asian, jota te myytte… musiikin.”

”Tehkää kuten on oikein ja lopettakaa vetoomuksenne maksukorotuksia vastaan.”