Stam1na jättää jäähyväiset faneille – vähäksi aikaa

Lemiläiskopla Stam1na päättää Lullu huuleen, Anneli 2015 -kiertueensa lauantaina  29. elokuuta. Finaalipaikkana toimii Jyväskylä ja homman nimenä on Lutakko liekeissä -festivaalin pääesiintyjän slotti.

Ja jos mielit nähdä Stam1nan tositoimissa (”koe aito lemiläinen pellavaralli!”) estradilla lähiaikoina, kannattaa hankkiutua Lutakkoon, sillä yhtye vetäytyy konsertin jälkeen esiintymistauolle.

– Saapa nähdä, milloin nousemme lavalle seuraavan kerran. Loppuvuodesta? Ensi vuonna? Tässä on aika tiukka puristus takana ja jonkinlainen keikkatauko tekee varmasti hyvää, sanoo kitaristilaulaja Antti Hyyrynen.

– Kun mietin viime aikoja niin vuodet 2014-15 tuntuvat yhdeltä ja samalta pötköltä. Toki esiin nousee myös unohtumattomia hetkiä: esimerkiksi Euroopan-kiertue ja Provinssirockin keikkaputki.

Tosiaan, paiskasitte neljä konserttia Provinssissa ja soititte jokaisena iltana eri Stam1na-albumin kokonaisuudessaan läpi. Kun treenasitte niitä kymmeniä kappaleita niin mietittekö kertaakaan, että olikohan tämä nyt sittenkään hyvä idea?

– Joo, tulihan tuo kieltämättä mieleen, basisti Kai-Pekka Kangasmäki nauraa.

– Harjoittelimme ensin ”albumi per päivä” -tahdilla ja sitten viidentenä päivänä tavoitteena oli soittaa kaikki pitkäsoitot läpi. Jossakin kolmannen levyn kohdalla alkoi pää seota, että perkele, ei tästä tule mitään… No, ehkä tuollainen ”yksi päivä, neljä levyä” -savotta oli vähän turhan kunnianhimoinen!

– Mutta hyvinhän ne keikat sitten menivät. Siitä hommasta jäi hemmetin hyvä maku suuhun, Hyyrynen lisää.

Keikkatauosta huolimatta Stam1na-miehiä kuullaan tositoimissa jo lähiaikoina, kun Saipan perinteinen kannatuslaulu Lätkä lentää julkaistaan uudelleen. Hankkeen takana on Hockey Club Lepran Sonnit eli HC LeSo (Stam1na, Mokoma, Kotiteollisuus, Anal Thunder ja Laineen Kasperi).

– Olen usein miettinyt Anal Thunderin Janne Ruokosen kanssa, että meidän pitäisi tehdä jotakin yhdessä, vaikka keikkoja tai biisejä.
Jossakin vaiheessa mieleen tuli ajatus, että Lätkä lentää on yhtä kuin Lappeenranta ja mehän voisimme päivittää tämän kappaleen, Kangasmäki sanoo ja jatkaa:

– Aivan aluksi mukana olivat Stam1na ja Anal Thunder, mutta Kotiteollisuus ilmoittautui mukaan lähes saman tien. Eikä mennyt aikaakaan, kun myös Mokoma saapui kuvioihin. Onneksi myös Saipan edustajat innostuivat ajatuksesta ja teimmekin kappaleesta sellaisen kevyesti Dropkick Murphysilta ja vastaavilta kuulostavan sovituksen.

Lätkä lentää 2015 julkaistaan syyskuussa. Tekeillä on myös studiossa kuvattu musiikkivideo.

Tässä alla vähän lisää aiheen tiimoilta: