System of a Down -nokkamies lyttää Imagine Dragonsin maan rakoon – ”En kunnioita heitä ihmisinä”

Serj Tankian on suuttunut, koska suosittu pop rock -yhtye esiintyi Azerbaidžanissa laulajan pyynnöistä huolimatta.
18.6.2024 13:16

Kun suosittu pop rock -yhtye Imagine Dragons viime syksynä konsertoi Azerbaidžanin Bakussa, System of a Downin laulaja, aktivistinakin tunnettu Serj Tankian lähetti yhtyeelle kirjeen, jossa tämä pyysi bändiä harkitsemaan vielä konsertin toteuttamista, koska se voidaan tulkita presidentti İlham Əliyevin tukemiseksi ja autoritäärisen hallinnon toimien ”valkopesuksi”. Myös Roger Waters, Brian Eno ja Thurston Moore pyysivät avoimessa kirjeessä yhtyettä perumaan keikan sen jälkeen, kun uutistoimistot raportoivat maan valmistelevan sotilaallista iskua Nagorno-Karabakhin alueelle ja armenialaisten häätämistä alueelta. Tankian yritti myös saada bändin faneja allekirjoittamaan vetoomuksen kiistanalaisen keikan perumiseksi, mutta Imagine Dragonsin konsertti toteutettiin suunnitelmien mukaisesti.

Tuoreessa Metal Hammerin haastattelussa amerikan-armenialainen Tankian myöntää olleensa äärimmäisen pettynyt sekä vihainen, että Imagine Dragons konsertoi Azerbaidžanissa jättäen kaikki esille tuodut epäkohdat huomiotta.

”En tunne heitä, mutta keitä he oikein ovat? En ymmärrä tuollaista ajattelutapaa. Pian [keikan] jälkeen maa hyökkäsi Nagorno-Karabakhiin ja 120 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa”, Tankian jyrähtää.

”En ole tuomari, joka voi määrätä, missä saa soittaa ja missä ei. Monet artistit esiintyvät hyvinkin kyseenalaisissa paikoissa, joita johtaa yksi ihminen ja joissa ei ihmisoikeuksia tunneta. Ymmärrän, että he tekevät niin rahasta, koska ovat taiteilijoita ja viihdyttäjiä. Ymmärrän sen. Mutta jos hallinto on aikeissa suorittaa etnistä puhdistamista, jossa 120 000 armenialaista näännytetään nälkään ja heiltä evätään ruoka ja lääkkeet… Jos minä saisin tietää jotain sellaista, en todellakaan olisi toteuttanut keikkaa.”

”Mutta jotkut artistit tekevät silti. En tiedä mitä sanoa sellaisille. En kunnioita heitä ihmisinä. Vitut heidän taiteestaan, he eivät ole hyviä ihmisiä, jos minulta kysytään.”

”Jos olet niin sokea, että soitat keikan maassa, joka näännyttää toisen maan nälkään, laittomasti, huolimatta siitä mitä kansainvälinen tuomioistuin, Amnesty ja Human Rights Watch sanovat… Jos siitä huolimatta menet ja esiinnyt sellaisessa maassa, en tiedä mitä sanoa sinusta ihmisenä. En todellakaan välitä musiikistasi. Jos olet noin paha ihminen, minua ei kiinnosta vittuakaan. Minulta ei löydy tippaakaan kunnioitusta sellaisille.”

”Eikä tässä ole kyse egostani. Halusin tehdä positiivisen muutoksen. Halusin heidän tietävän, että keikalla tulee olemaan pahat jälkiseuraukset. Varoitin heitä heidän itsensä vuoksi. Olen varoittanut useita organisaatioita käyttämästä Azerbaidžania keikkapaikkana, koska jos heille suodaan kansainvälisiä linkkejä, he vain jatkavat pahoja tekojaan. Maata hallitsee diktaattori, joka suorittaa kansanmurhaa, mutta saa silti sopimuksia, Formula-kisoja ja isoja konsertteja. Se saa ajattelemaan, että tappaminen on ihan okei. Kytkökset täytyy murtaa ja saada ihmisille lisää tietoutta.”

Lisää luettavaa