System of a Down oli alkuvuosinaan melkoinen jyrä – katso keikkatallenne vuodelta 2000

EPA / CAROLINE SEIDEL / AOP

Olipa kerran aika, kun System of a Down oli pelkkä kummallinen mutta kohuttu nousukas raskaan rockin bändikartalla. Yhtyeen sekopäinen soundi hämmensi, kiehtoi ja ihmetytti aikana, jolloin Limp Bizkitin johtama nu metal -skene oli kuumimmillaan. Tavallaan bändi sopi tähänkin trendiin, mutta samalla orkesterin vuonna 1998 julkaisema debyyttilevy kuulosti paljon raaemmalta ja arvaamattomammalta kuin Korn, Disturbed ja kumppanit.

Tältä ajanjaksolta ilmaantui Youtubeen nyt keikkatallenne, joka havainnollistaa, miten kova ryhmä SOAD oli alkuaikoinaan. Keikka on tallennettu 5. helmikuuta 2000 Chicagon Riviera Theaterissa, ja vaikka äänenlaatu ei ole kovin hifiä, niin hirmunen draivi tästä esityksestä välittyy. Seuraavana vuonna julkaistu Toxicity-kakkoslevy sitten nostikin bändin kuninkuusluokkaan.

Vähän sääli, että yhtye on nykyään jämähtänyt sellaiseen ”ehkä teemme levyn / emmepä teekään” -säätöön, jossa muusikot vuorotellen päivittelevät, miten uuden musiikin tekeminen on isojen egojen vuoksi mahdotonta. No, onpahan orkesterilla ainakin kunniakas menneisyys.