Trio Niskalaukaus palaa uudella levyllään alkuajoilta tuttujen tuomiopäivän ennustusten pariin – ”Monet naureskelivat niille, mutta menneet vuodet ovat näyttäneet, etteivät tekstit olleet ihan hölynpölyä”

Ympäristöaiheet ovat vahvasti läsnä keväällä ilmestyvällä uudella albumilla.

Teksti: Timo Isoaho

Vuonna 2017 pitkiltä talviunilta herännyt Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus julkaisee luottomiehensä Mikko Karmilan miksaaman uuden studioalbumin maaliskuussa. Lauluja Suomesta -paluulevyn odotetulla seuraajalla ei ole tämän uutisen kirjoitushetkellä vielä virallista nimeä.

– Biisien kirjoitusurakka käynnistyi puolisentoista vuotta sitten. Tällä kerralla sävellykset ovat minun, toisen kitaristin Jari Huttusen sekä basisti Nils Ursinin käsialaa. Timo puolestaan kirjoitti kaikki tulevan levyn sanoitukset, sanoo Jarkko Petosalmi ja jatkaa:

– Alun perin biisiraakileita oli reilusti yli kaksikymmentä. Neljätoista kappaletta pääsi lopulta demotusasteelle, ja lopulliseen työstöön valikoitui sitten kymmenen rallia.

– Valmistelimme kappaleet aika pitkälle samalla tavalla kuin edellisellä kerrallakin. Toisin sanoen ensin kehittelimme ideoita omissa kammioissamme, ja jossakin vaiheessa aloimme lähettää aihioita myös muiden kuultavaksi, kertoo Huttunen.

– Jarkko on myös tehnyt lukuisia vierailuja kotistudiooni, ja olemme katsoneet biisi-ideoita naamat vastakkain melkeinpä kerran viikossa koko kuluvan vuoden ajan. Toisin sanoen satoja ja taas satoja tunteja tässä on tullut istuttua työkoneiden ja instrumenttien äärellä, välillä melkein kyllästymiseen asti, mutta vaivannäkö on todellakin kannattanut.

Miten kuvailisitte tulevaa materiaalia?

– Kyllähän uudet biisit soundaavat ”ihan Niskalaukaukselta”, mutta materiaalista pilkistää esiin myös tuoreita kulmia. Lisäksi ainakin nyt on sellainen tuntuma, että tällä kerralla mietimme kitaramelodioita ja -harmonioita vähän aikaisempaa enemmän, sanoo Huttunen.

– Kerrottakoon myös se, että uusien biisien joukosta löytyy Niskalaukaus-historian ensimmäinen balladi, lisää Petosalmi.

Entä sitten se sanoituspuoli?

– Kuten joku saattaa muistaa, niin osa Niskalaukauksen vanhoista sanoituksista liittyi varsin vahvasti ympäristöaiheisiin. Monet naureskelivat niille ”tuomiopäivän ennustuksille”, mutta menneet vuodet ovat näyttäneet, etteivät tekstit olleet ihan hölynpölyä, hymähtää Rautiainen ja jatkaa:

– Osa uusista sanoituksista pureutuu hieman samanhenkisiin teemoihin, ja albumilta löytyy esimerkiksi kriittistä kommentointia kaivosteollisuudesta – Lapin mystiikkaan verhoiltuna. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ympäristöaiheinen teemalevy, sillä teksteissä mietitään myös monia muita nykymaailmaan liittyviä kummallisia juttuja!

Haastattelu julkaistu Soundissa 11/2019.