Vaatekaapista löytyi melkoinen aarre: kuvia Metallicasta Helsingin Kulttuuritalossa vuonna 1984

19.9.2022 12:48

Soundin takavuosien avustaja Pauli Kosonen sattui törmäämään tässä päivänä muutamana aikamoiseen yllätykseen. Hän tutki vaatekaappiinsa unohtunutta laatikkoa, ja mitäs sieltä löytyikään: kuvamateriaalia nuoren ja nälkäisen Metallica-yhtyeen ensimmäiseltä Suomen-vierailulta. Metallica esiintyi vuonna 1984 Suomessa 14.12. Tarvasjoella, 15.12. Nivalassa ja 16.12. Helsingin Kulttuuritalossa, ja Kosonen oli päätynyt napsimaan otoksia viimeksi mainitusta konsertista.

”Mulla on ollut vaatekaapissa laatikollinen 1980-luvun alkupuolella kuvattuja mustavalkonegatiiveja ja vähän väridiojakin, joita olen vasta nyt saanut skannailtua ja Photoshopin avulla tutkittua, löytyykö ruuduista mitään mielenkiintoista. Oma mieli- ja muistikuva oli pitkään, että aloittelijan kamerakalustolla kuvattu materiaali ei sisältänyt mitään häikäisevää. Joitain kuvia julkaistiin aikanaan Soundissa ja Rumbassa, joihin tein juttuja kasarilla sekä Voicessa, jota päätoimitin sen lyhyen elinkaaren loppuajan vuonna 1986″, Kosonen kertoo.

”Metallican eka levy oli tullut kuunneltua, ja vaikka thrash/speed ei ollut ihan sitä ominta genreä, niin levyltä tunnisti muutaman hyvän biisin. Lehdistöpassilla sain Kultsan-keikalla otettua rullallisen kuvia, ihan omaksi iloksi. Yleensä Soundilla oli joku ammattikuvaaja paikalla tärkeillä keikoilla, jos tämä Metallican eka Suomen rundi on jäänyt raportoimatta lehdessä, en muista siihen syytä.”

”Bändin kakkoslevyä en ollut ehtinyt kuulemaan ennen keikkaa, niinpä päällimmäiseksi muistoksi jäi kova volyymi, taukoamaton paahto ja James Hetfieldin virnuileva finninen naama. Jälkeenpäin on tajunnut, millaisen kehitysloikan bändi otti ekan ja tokan levyn välillä. Tämä oli ymmärtääkseni osin Cliff Burtonin ansiota, harmittaa, että omista näpsäyksistä valtaosa keskittyy laulaja Hetfieldiin.”

Ja miltä tilanne Kulttuuritalossa sitten näytti? Katso alapuolelta. Hetfieldillä näyttää tosiaan olleen mukavaa, toivottavasti oli yleisölläkin!

Lisää luettavaa