Vaatesuunnittelija käyttää surutta metallibändien graafista ilmettä töissään – Mitähän esimerkiksi Amorphis tuumaa tästä takista?

KTZ:n miesten vaatemalliston takissa on kovin tutulta näyttäviä kangasmerkkejä.

Kunnianosoitus vai härskiä hyväksikäyttöä ja plagiointia?

Metallibändit ja metallimusiikista tutut logot ja kuvastot näyttävät olevan edelleen muotimaailmassa kuuminta hottia. Eipä ole pöly ehtinyt paljon laskea siitä, kun H&M-vaateketjun mallistosta löytyi ”underground-bändien” hihamerkkejä sisältänyt takki tai kun Kardashianin klaani yritti lanseerata oman vaatemallistonsa, joka varasti surutta Metallican, Ozzy Osbournen ja The Doorsin kuvastoa, kun jälleen metallibändien logoja on otettu käyttöön erikoisella tavalla.

Eräs raskaampaan musiikkiin erikoistuneen Nuclear War Now! -keskustelupalstan käyttäjä bongasi nimekkään vaatesuunnittelijan Marjan Pejoskin omistaman vaatemerkin Vogue-lehdessäkin esitellystä mallistosta nimittäin mielenkiintoisen yksityiskohdan. Muun muassa Björkin kuuluisan joutsenpuvun suunnitelleen Pejoskin KTZ-brändin erästä takkimallia koristavat lukuisat hihamerkit, jotka ovat suoria kopioita tunnettujen metallibändien logoista.

Ei tarvitse olla edes kovin tarkkasilmäinen katsoja löytääkseen takista vaikkapa Kreatorin, Nuclear Assaultin ja Metal Churchin logoja erehdyttävästi muistuttavaa grafiikkaa. Takista löytyy myös esimerkiksi ”Rat”-hihamerkki, joka on täysi kopio Ratt-yhtyeen logosta – josta on vain tiputettu toinen t-kirjain pois. Grave-merkkiä ei ole puolestaan vaivauduttu muuttamaan yhtään vaan se on takissa täysin sellaisenaan.

Takista löytyy myös maailmallakin tunnetun Amorphisin alkuperäistä logoa selvästi muistuttava tekele, joten otimme yhteyttä kitaristi Tomi Koivusaareen ja pyysimme kommenttia. Koivusaari kertoo, ettei yhtye ollut asiasta tietoinen tätä ennen.

”Oliko tuon takin nimi Moyen Goat? Viittaisi vahvasti juuri tämän logomme alkuperäiseen suunnittelijaan Chris Moyeniin, jonka käsialaa saattavat nuo muutkin ehkä olla. Äkkiseltään väittäisin että logomme on meidän eli bändin omaisuutta, mutta miten se nyt sitten määritellään kun ei tuossa lue amorphis. Jokuhan voisi sanoa että meidän logo on pöllitty Batmanilta, heh”, Koivusaari toteaa.

”Onhan tuo tavallaan härskiä, toisaalta voi ottaa kunnianosoituksenakin. Riippuu vähän onko henkisesti jo tottunut tuohon ’muotiin’ ja siihen, että henkkamaukastakin löytyy hevipaitoja nuorisolle, jotka ei edes tiedä että ne on bändejä. Mutta voidaan tietty pistää tilinumero rojalteja varten Marjan Pejonskille!”