”Ylen on kannettava vastuunsa” – Freelancemuusikot ry kritisoi Yleä, joka ei ole vaatinut Israelin sulkemista ulos Euroviisuista

Myös Euroopan yleisradiounionia kritisoidaan.
25.3.2024 17:20

Euroviisut on tänä vuonna ollut erityisen kuuma puheenaihe, mutta ei niinkään musiikin vuoksi. Monissa maissa, kuten Suomessa ja Ruotsissa, muusikot ja/tai muusikkoja edustavat tahot ovat vaatineet Euroopan yleisradiounionia eli EBU:a sulkemaan Israelin ulos kisoista Lähi-idän konfliktin takia vuoksi, samaan tapaan kuten Venäjä suljettiin maan hyökättyä Ukrainaan. EBU on toistaiseksi sallimassa Israelin osallistumisen ja perustellut päätöstään sillä, että Euroviisut ”ei ole poliittinen tapahtuma” ja Israelin yleisradio KAN täyttää kaikki osallistumiseen vaadittavat ehdot ja edellytykset.

Suomessa Yle on kertonut noudattavansa EBU:n linjausta asiassa. Nyt Freelancermuusikot ry, joka on Muusikkojen liiton suurin valtakunnallinen osasto, on julkaissut vetoomuksen Ylelle, että näiden tulisi vaatia EBU:a sulkemaan Israel ulos Euroviisuista.

”Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi 26. tammikuuta 2024 välipäätöksen, jonka mukaan Israelin on toimittava kansanmurhan ehkäisemiseksi Gazassa. Tuomioistuin katsoi, että Israelin toimet Gazassa saattavat täyttää kansanmurhan määritelmän. ICJ:n päätös velvoittaa Israelia, mutta se asettaa myös muille YK:n joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen osapuolille velvollisuuden estää ja olla tukematta mahdollista kansanmurhaa. Katsomme, että ICJ:n päätös velvoittaa meitä kaikkia tekemään voitavamme kansanmurhan ehkäisemiseksi. Ylen on kannettava asiassa vastuunsa ja noudatettava omia arvojaan”, Freelancermuusikoiden vetoomuksessa todetaan.

”Euroopan yleisradiounioni EBUn esittämällä argumentilla Euroviisujen epäpoliittisuudesta ei ole pohjaa etenkään sen jälkeen, kun Israelin presidentti on puuttunut edustuskappaleen sisältöön ja tuonut esiin osallistumisen merkityksen maan imagolle. On ilmiselvää, että tilanne on äärimmäisen poliittinen. Emme hyväksy sitä, että Yle on jättämässä EBU:lle päätäntävallan tilanteessa, jossa Israel näkyvästi pyrkii käyttämään Euroviisuja alustana poliittiselle vaikuttamiselleen”

Suomea No Rules -kappaleella edustavat Windows95Man alias Teemu Keisteri sekä laulaja Henri Piispanen kertoivat Ylen julkaisemassa tiedotteessa, etteivät haluaisi Israelin osallistuvan, mutta eivät kuitenkaan boikotoi kisoja, koska eivät usko sillä olevan asiaan vaikutusta. Freelancermuusikot ry kritisoi Yleä siitä, että se on jättänyt päätäntävallan kisoihin osallistumiselle Suomea edustavalle artistille.

”Ylen on otettava huomioon Euroviisuihin valitun Suomen edustajan ilmaisema näkemys siitä, ettei Israelin tulisi voida osallistua. Ylen vastuulla on toimia niin, että edustajan on mahdollista osallistua kilpailuun turvallisesti, ja ettei häneen kohdistu poliittista painetta ja hän saa täysipainoisesti keskittyä kilpailuun.”

Lisää luettavaa